Hoe zit het met proeftijd?
Als u een nieuwe werknemer aanneemt, wilt u misschien eerst een tijdje bezien of de werknemer wel past binnen het team, of de werknemer dezelfde kwaliteiten heeft als deze in de sollicitatie heeft gepresenteerd. Daarvoor kan een proeftijdbeding een uitkomst zijn.
Hoe lang is de proeftijd?
Het doel van een proeftijd is wederzijdse kennismaking. De proeftijd is gebonden aan een wettelijke maximum duur van 1 of 2 maanden afhankelijk van de duur van de arbeidsovereenkomst. Bij een contract voor bepaalde tijd is de maximale proeftijd 1 maand, bij onbepaalde tijd twee maanden.
Geen proeftijd in halfjaar contracten
Let echter op, bij bepaalde arbeidsovereenkomsten van 6 maanden of minder, mag geen proeftijdbeding worden opgenomen. Dit geldt voor arbeidsovereenkomsten die op of na 1 januari 2015 zijn gesloten.
Geen proeftijd bij opvolgend werkgeverschap
Een proeftijdbeding is voorts niet toegestaan als de nieuwe werkgever kan worden gezien als opvolgend werkgever van de oude werkgever. Dit doet zich bijvoorbeeld voor als een werknemer eerst op uitzendbasis bij u heeft gewerkt en daarna bij u rechtstreeks in dienst is getreden. Een proeftijd mag in zo’n situatie weer wel als de werknemer een nieuwe functie gaat bekleden of indien van de werknemer andere vaardigheden en verantwoordelijkheden worden gevraagd.
Regels voor proeftijdbeding
De volgende regels gelden voor een proeftijdbeding:
- de proeftijd moet schriftelijk worden afgesproken
- de proeftijd is maximaal een maand bij een contract voor bepaalde tijd (langer dan 6 maanden en korter dan 2 jaar)
- de proeftijd is maximaal twee maanden bij een vast contract
- de proeftijd is gelijk voor beide partijen
- de proeftijd moet ingaan bij het begin van de arbeidsovereenkomst
Het is van belang om de juiste proeftijd over een te komen. Spreekt u bijvoorbeeld voor een contract van een jaar een proeftijd van twee maanden af, dan is de proeftijd nietig met het gevolg dat er geen proeftijd is.
Afscheid nemen tijdens proeftijd
Bevalt de werknemer niet, dan kunt u in de overeengekomen proeftijd zonder opzegtermijn of financiële consequenties de werknemer ontslaan. Ook daarvoor geldt echter dat niet alles mogelijk is, er zijn gevallen bekend waarin ook een ontslag tijdens proeftijd door de kantonrechter is teruggedraaid.
Meer weten over de regelgeving omtrent de proeftijd?
Toetsing van uw arbeidsovereenkomst en de daarin voorkomende bedingen, en een adviestelefoontje voordat u een werknemer wilt ontslaan kan u veel ellende besparen. Onze arbeidsrechtspecialisten en ontslagadvocaten staan u graag met advies terzijde. Actio Advocaten is de juridische partner voor het MKB. Wij zijn gevestigd in Assen en Hoogeveen. Neem contact op met één van onze medewerkers of vul ons 'bel mij terug' formulier in. Er wordt dan binnen 24 uur contact met u opgenomen.
Gerelateerde vragen
- Wanneer gaat een tijdelijk contract over in een vast contract?
- Wanneer is er strijd met een concurrentiebeding?
- Is de werkgever aansprakelijk voor schade op het werk?
- Mijn werknemer heeft een ongeluk gehad, kan ik schadevergoeding krijgen?
- Wat is de kantonrechtersformule?
- Ontslag op staande voet, wanneer mag het?
- Hoe werkt ontslag wegens bedrijfseconomische redenen?
- Wat moet ik als werkgever doen aan re-integratie?
- Wat is kennelijk onredelijk ontslag?
- Kan ik een zieke werknemer ontslaan?
- Wat is een transitievergoeding?