Velden zijn niet correct ingevuld

Wat is proeftijd?

Als je een nieuwe werknemer aanneemt, wil je misschien eerst een tijdje bezien of de werknemer wel past binnen het team, of de werknemer dezelfde kwaliteiten heeft als deze in de sollicitatie heeft gepresenteerd. Daarvoor kan een proeftijdbeding een uitkomst zijn.

Hoe lang is de proeftijd?

Het doel van een proeftijd is wederzijdse kennismaking. De proeftijd is gebonden aan een wettelijke maximum duur van 1 of 2 maanden afhankelijk van de duur van de arbeidsovereenkomst. Bij een contract voor bepaalde tijd is de maximale proeftijd 1 maand, bij onbepaalde tijd twee maanden.

Geen proeftijd in halfjaar contracten

Let echter op, bij bepaalde arbeidsovereenkomsten van 6 maanden of minder, mag geen proeftijdbeding worden opgenomen. Dit geldt voor arbeidsovereenkomsten die op of na 1 januari 2015 zijn gesloten.

Geen proeftijd bij opvolgend werkgeverschap

Een proeftijdbeding is voorts niet toegestaan als de nieuwe werkgever kan worden gezien als opvolgend werkgever van de oude werkgever. Dit doet zich bijvoorbeeld voor als een werknemer eerst op uitzendbasis bij je heeft gewerkt en daarna rechtstreeks in dienst is getreden. Een proeftijd mag in zo’n situatie weer wel als de werknemer een nieuwe functie gaat bekleden of indien van de werknemer andere vaardigheden en verantwoordelijkheden worden gevraagd. 

Regels voor proeftijdbeding

De volgende regels gelden voor een proeftijdbeding:

  • de proeftijd moet schriftelijk worden afgesproken;
  • de proeftijd is maximaal een maand bij een contract voor bepaalde tijd (langer dan 6 maanden en korter dan 2 jaar);
  • de proeftijd is maximaal twee maanden bij een vast contract;
  • de proeftijd is gelijk voor beide partijen;
  • de proeftijd moet ingaan bij het begin van de arbeidsovereenkomst.

Het is van belang om de juiste proeftijd overeen te komen. Spreek je bijvoorbeeld voor een contract van een jaar een proeftijd van twee maanden af, dan is de proeftijd nietig met het gevolg dat er geen proeftijd is. 

Afscheid nemen tijdens proeftijd

Bevalt de werknemer niet, dan kun je in de overeengekomen proeftijd zonder opzegtermijn of financiële consequenties de werknemer ontslaan. Ook daarvoor geldt echter dat niet alles mogelijk is. Er zijn gevallen bekend waarin ook een ontslag tijdens proeftijd door de kantonrechter is teruggedraaid. 

Meer weten over de regelgeving omtrent de proeftijd?

Zeker weten dat de arbeidsovereenkomst goed is opgesteld? Of ben je van plan om de werknemer tijdens de proeftijd te ontslaan? Bel ons op voor advies. Het is belangrijk dat deze kwesties goed uitgevoerd worden: het kan je een hoop ellende besparen. 

Actio Advocaten is de juridische partner voor het MKB. Wij zijn gevestigd in Assen en Hoogeveen. Neem contact op via het onderstaande formulier.

 

Contactformulier

Gerelateerde vragen