Kan ik een zieke werknemer ontslaan?
Tijdens ziekte (of zwangerschap) van de werknemer geldt op grond van artikel 7:670 BW een tijdelijk opzegverbod. Het verbod is tijdelijk, omdat de wetgever heeft bepaald dat opzegging in het geval de ziekte en/of arbeidsongeschiktheid 2 jaar of langer heeft geduurd het verbod niet meer van toepassing is. Dan moet een ontslagvergunning via het UWV Werkbedrijf worden verzocht.
Uitzonderingen op het opzegverbod
Tevens geldt een uitzondering voor de werknemer die ziekte voorwendt om de opzegging van de arbeidsovereenkomst door de werkgever te frustreren. Het opzegverbod mist toepassing wanneer de werknemer ziek wordt nadat het UWV Werkbedrijf een verzoek om een ontslagvergunning heeft ontvangen en ook wanneer de werknemer zonder goede reden weigert medewerking te verlenen aan zijn reïntegratie. Dit dient echter goed te zijn gedocumenteerd.
Op het algemene opzegverbod zijn derhalve een aantal uitzonderingen te maken. Onze arbeidsrechtspecialisten en ontslagadvocaten kunnen hier alles over vertellen.
Meer weten?
Actio Advocaten is de juridische partner voor het MKB. Wij zijn gevestigd in Hoogeveen. Neem contact op via het onderstaande formulier.
Gerelateerde vragen
- Wanneer is er strijd met een concurrentiebeding?
- Is de werkgever aansprakelijk voor schade op het werk?
- Mijn werknemer heeft een ongeluk gehad, kan ik schadevergoeding krijgen?
- Wanneer gaat een tijdelijk contract over in een vast contract?
- Ontslag op staande voet, wanneer mag het?
- Hoe werkt ontslag wegens bedrijfseconomische redenen?
- Wat is kennelijk onredelijk ontslag?
- Wat moet ik als werkgever doen aan re-integratie?
- Wat is proeftijd?
- Wat is de kantonrechtersformule?
- Wat is een transitievergoeding?