Velden zijn niet correct ingevuld

Vragen over merknaam en handelsnaam

Je hebt een prachtig product bedacht. Je ziet kansen in de markt en start een bedrijf. Het bedrijf moet een naam hebben. Hoe kies je die naam? Wordt de naam ook eigendom van de onderneming en wat valt er te doen tegen iemand met dezelfde bedrijfsnaam? Daar gaat deze blog over.

Het vestigen van de bedrijfsnaam

Het lastige proces heb je achter de rug: je merknaam is bedacht! Na het bedenken wordt de handelsnaam bij de oprichting van de onderneming vastgelegd. Heb je een BV, dan staat dat in de statuten. Begin je een VOF, dan staat die naam vaak in de vennootschapsovereenkomst. 

Bij de inschrijving in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel moet ook een naam worden opgegeven. Het is zelfs mogelijk om daarin meerdere namen op te geven. Voor de geldigheid van een handelsnaam zelf is het echter niet vereist om deze ergens te laten vastleggen. Het recht op het voeren van de naam ontstaat zodra hij is bedacht en in gebruik is.

Het gebruiken van de bedrijfsnaam

De inschrijving bij de Kamer van Koophandel is niet voldoende om de handelsnaam toe te eigenen. Daarvoor is het daadwerkelijk in gebruik nemen vereist. Dit betekent dat de naam voor de buitenwereld zichtbaar moet zijn en dus niet alleen in een register is vermeld. Hoe doe je dat dan? Het antwoord is simpel: laat het aan iedereen zien. 

De naam staat op je website, facturen, briefpapier, in e-mails en op je social media kanalen. Je schroeft een groot bord of lichtreclame op de gevel. Je plaatst (online) advertenties of een bord langs het voetbalveld. Zo is het voor de buitenwereld duidelijk dat de onderneming deze naam draagt. Een zogenaamde ‘slapende’ handelsnaam is daarmee niet beschermd tegen plagiaat of inbreuk.

Het beschermen van de bedrijfsnaam

Een zorgvuldig uitgekozen bedrijfsnaam en de daarmee samenhangende reputatie is geld waard. Op grond van de Handelsnaamwet krijg je daarom bescherming; je bent de enige die de bedrijfsnaam mag gebruiken (enkele uitzonderingen daargelaten). 

Niet alleen de Handelsnaamwet biedt bescherming, je kunt de naam ook als merkrecht deponeren bij het Benelux Merkregister. Dat kan voor woordmerken, maar ook voor tekens zoals een logo. De bescherming van een merkrecht gaat verder dan de bescherming van een handelsnaam. Daarom is het aan te raden bedrijfs- of productnamen ook als merk in te schrijven.

Bij Actio Advocaten kunnen we je helpen een merkrecht in te schrijven. Het kost niet veel geld maar biedt wel veel bescherming.

Help, mijn bedrijfsnaam wordt gekopieerd

Het gebeurt vaak dat andere bedrijven een bedrijfsnaam kopiëren. Of een naam gebruiken die heel veel op de bedrijfsnaam lijkt. Zowel op grond van de Handelsnaamwet als de Merkenwet kan daar tegen opgetreden worden. De merkhouder en houder van de handelsnaam komt namelijk bescherming toe en kan optreden tegen inbreuken.

Dat kan ver gaan. Niet alleen kan een merkhouder gebruik of misbruik van de naam stopzetten, hij kan ook eisen dat alle producten waarop deze naam staat uit de handel worden gehaald en dat de inbreukmakende partij de genoten omzet afdraagt. Bij een inbreuk kijkt de rechter of er sprake is van verwarring voor het publiek. 

Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat het merk ‘Ajax’ gebruikt wordt door een fabrikant van schoonmaakmiddelen, een bedrijf in brandblusapparatuur en een voetbalclub. Het is dezelfde naam, maar de merken kunnen toch naast elkaar bestaan omdat er geen verwarring voor het publiek te duchten is.

Actio geeft advies

Heb je een bedrijfsnaam en wordt daar inbreuk op gemaakt, ontvang je post van een advocaat over een inbreuk die je zelf zou maken, of wil je graag advies over de meest geschikte manier om jouw bedrijfsnaam te beschermen? De ondernemingsrechtadvocaten van Actio Advocaten helpen je verder. Neem direct contact op met een van onze advocaten in Assen of Hoogeveen.

Contactformulier



Naar blogverzicht