Velden zijn niet correct ingevuld

Toetreden tot een bestaande VOF

Overweegt u om toe te treden tot een bestaande Vennootschap Onder Firma? Dan moet u erop bedacht zijn dat u ook hoofdelijk aansprakelijk bent voor de schulden die de VOF op dat moment al heeft.

U bent als nieuwe vennoot dus niet alleen aansprakelijk voor schulden die ontstaan nadat u bent toegetreden tot de Vennootschap Onder Firma, maar ook voor de schulden die in het verleden gemaakt zijn door uw medevennoten.

Persoonlijke aansprakelijkheid voor schulden van de VOF

Hoofdelijke aansprakelijkheid betekent dat schuldeisers van de VOF ook het privévermogen van de afzonderlijke vennoten kunnen aanspreken om de schulden van de VOF te voldoen. Dit komt omdat een VOF geen rechtspersoon is en daarom formeel gezien geen contractspartij kan zijn. De vennoten vormen de contractspartij van de schuldeiser van de VOF.

De persoonlijke aansprakelijkheid van vennoten voor de schulden van de VOF heeft als doel om schuldeisers te beschermen in de situatie dat het vermogen van de VOF niet afdoende is om aan alle verplichtingen van de VOF te voldoen. Schuldeisers kunnen dan een beroep doen op het vermogen van de vennoten zelf. Deze aansprakelijkheid wordt voor later toegetreden vennoten dus niet beperkt tot de schulden van de VOF die zijn ontstaan na hun toetreding.

Verhalen van schulden op medevennoten

Een vennoot die later dan het ontstaan van de schuld is toegetreden tot de vennootschap en de schuld van de vennootschap voldoet, kan dit bedrag wel volledig verhalen op de vennoten die al wel bij de VOF zaten toen de schuld ontstond.

Als u overweegt om toe te treden tot een bestaande VOF is het dus zeer belangrijk om een volledig beeld te krijgen van de schulden en andere verplichtingen van de vennootschap. Het wordt ten zeerste aanbevolen om u door uw toekomstige medevennoten te laten vrijwaren voor de schulden die al gemaakt zijn.

Vragen over de VOF en schulden?

Wij staan voor u klaar om u te adviseren over deze zaken! Actio Advocaten helpt u graag bij vraagstukken op het gebied van ondernemingsrecht. Neem contact op met onze vestiging in Assen of Hoogeveen.Naar blogverzicht