Velden zijn niet correct ingevuld

Nieuwe vennoot aansprakelijk voor oude schulden

Wil je gaan samenwerken met anderen in een bestaande Vennootschap Onder Firma (VOF)? Wees er dan op bedacht dat je als nieuwe vennoot niet alleen aansprakelijk bent voor schulden die ontstaan vanaf dat moment, maar ook voor de schulden die in het verleden zijn gemaakt door jouw nieuwe zakenpartners en medevennoten. Dat noemen we de hoofdelijke aansprakelijkheid.

Let dus goed op bij het toetreden tot een bestaande VOF. We geven je vijf tips waar je op moet letten

Persoonlijke aansprakelijkheid voor oude schulden van de VOF

Veel bedrijven worden in de vorm van een vennootschap onder firma gedreven. Mensen starten samen een bedrijf en die samenwerking is eenvoudig te regelen in de vorm van een VOF. Fiscaal zitten daar voordelen aan, bijvoorbeeld in de vorm van verschillende aftrekposten voor de inkomstenbelasting. Juridisch zitten er echter belangrijke risico’s aan een VOF. Een VOF kan vanwege dat risico nadeliger zijn dan een BV. Dat zit met name in de hoofdelijke aansprakelijkheid van de vennoten.

Hoofdelijke aansprakelijkheid

Hoofdelijke aansprakelijkheid betekent dat schuldeisers van de VOF hun geld niet alleen bij de VOF kunnen halen, maar ook bij de afzonderlijke vennoten in privé. Betaalt de VOF de rekening van de huur niet, dan kan de verhuurder beslag laten leggen op jouw privé bankrekening. Dit komt omdat een VOF geen rechtspersoon is, zoals een BV, NV of stichting.

Op zich hoeft dat niet zo’n probleem te zijn wanneer je zelf die schulden bent aangegaan. Je kunt dan zelf inschatten of het slim is om die verplichting aan te gaan en of de VOF het wel of niet kan betalen. Een ander verhaal geldt voor oude schulden, waar je zelf dus nooit over hebt beslist en niet van hebt geprofiteerd. Ook die schulden kunnen op jou als nieuwe vennoot verhaald worden!

Verhalen van schulden op medevennoten

Een vennoot die later dan het ontstaan van de schuld is toegetreden tot de vennootschap en de schuld van de vennootschap voldoet, kan dit bedrag uiteindelijk volledig verhalen op de vennoten die al wel bij de VOF zaten toen de schuld ontstond. Maar dan moet je dus je eigen zakenpartners voor de rechter slepen. Dat voorspelt weinig goeds voor de samenwerking.

5 tips bij het aangaan van een VOF

Hoe voorkom je dit soort problemen? Het antwoord is simpel: ‘bezint eer ge begint’. We zien in de praktijk vaak dat ondernemers positief gestemd zijn. Ze zien alle grote kansen en gouden bergen bij een samenwerking, en denken minder na over de risico’s. Dat is niet erg, want daar zijn wij voor.

Overweeg je een samenwerking met een bestaande VOF? Doe goed onderzoek en volg onze vijf tips:

  1. Doe goed onderzoek in de administratie en …
  2. …naar de schuldpositie van het bedrijf.
  3. Vraag om de jaarrekening en de laatste stand van zaken in de administratie.
  4. Praat met de accountant van het bedrijf.
  5. Praat met je medevennoten over risico’s en schulden.

En tot slot: win advies in bij Actio Advocaten. Wij kunnen een dergelijk (due diligence) onderzoek voor je uitvoeren en je daarbij terzijde staan. We kunnen afspraken over samenwerking goed vastleggen in een vennootschapscontract. Voor de kosten moet je het niet laten; beter goed geregeld dan achteraf spijt. 

Wij staan voor klaar om je te adviseren over deze zaken! Actio Advocaten helpt je graag bij vraagstukken op het gebied van ondernemingsrecht. Neem contact op met onze vestiging in Assen of Hoogeveen.



Naar blogverzicht