Velden zijn niet correct ingevuld

Beslag

Beslag is een maatregel die getroffen wordt waardoor iemand niet meer vrij over zijn bezittingen kan beschikken. Dit wordt gedaan om er zeker van te zijn van een openstaande vordering wordt betaalt. Bijvoorbeeld als een factuur niet betaald wordt, of iets teruggegeven moet worden. Het is ingrijpend en is niet zonder risico's. In Nederland zijn er twee vormen van beslagleggen mogelijk, namelijk het conservatoir beslag en het executoriaal beslag. 

Conservatoir beslag

Conservatoir beslag wordt ingezet als voorzorgsmaatregel (behouden = conserveren) en vindt plaats voordat er een juridisch proces begint. Wanneer een bedrijf te maken heeft met een onbetaalde factuur, kan het als preventieve stap de bankrekening van de schuldenaar bevriezen. Dit zorgt ervoor dat het aanwezige saldo niet aan iets anders besteed kan worden. Het doel hiervan is om het geld veilig te stellen gedurende het verloop van de juridische procedure over de betreffende factuur. Het saldo op de rekening blijft ontoegankelijk voor de debiteur tot het moment dat er een uitspraak is.

Executoriaal beslag

Executoriaal beslag wordt gelegd nadat een uitspraak is gedaan door een rechter. Dit type beslag heeft als doel om de goederen waarop beslag is gelegd, te verkopen. De opbrengst van deze verkoop wordt vervolgens gebruikt om de schuld aan de eisende partij te betalen (executie = uitwinning).

Meer weten?

Actio Advocaten is de juridische partner voor het MKB. Wij zijn gevestigd in Assen en Hoogeveen. Neem contact op met één van onze medewerkers of vul ons 'bel mij terug' formulier in. Er wordt dan binnen 24 uur contact met u opgenomen.