Velden zijn niet correct ingevuld

Moet ik bij verkoop van mijn huis overlast door Pokémon Go melden?

Niemand ontkomt aan Pokémon Go. Zelfs mensen die het spel niet spelen, of het zelfs ronduit stom vinden, kunnen niet heen om de groepjes mensen die soms als zombies door een park rennen om een Pokémonbeestje te vangen. Wat voor juridische verwikkelingen ontstaan wanneer er in uw straat telkens Pokémon-spelers bij elkaar komen?

Pokéstops en gyms

Het spel maakt gebruik van bijzondere locaties in steden en dorpen, zogenaamde ‘Pokéstops’ of ‘Pokégyms’. Bij zo’n Pokéstop kan een speler items verdienen die hem of haar verder helpen in het spel. Een gevolg hiervan is dat je tegenwoordig allerlei groepjes hangmensen ziet, glurend op hun telefoonscherm en kraaiend van plezier wanneer ze weer een beestje hebben gevangen.

Ontslag door Pokémon Go?

Zelfs ontslag door Pokémon Go is tegenwoordig niet ondenkbaar, zo meldden wij in een eerder blog over dit onderwerp.

Pokéstops en Pokégyms zijn te vinden op plekken met openbare kunstwerken, maar ook bij woonhuizen met een fraaie gevel, of bij bedrijfspanden. Zelfs het huis van Walter White (hoofdpersoon uit de serie ‘Breaking Bad’) is een Pokéstop. Elke dag zo’n horde mensen voor de deur kan dan voor overlast zorgen. Sommige mensen kunnen dat niet aan, zo blijkt uit een artikel van Metro. Dat roept allerlei juridische vragen op. Stel u wilt uw huis verkopen, en net bij uw huis zit een Pokéstop. U heeft daardoor elke dag lawaaioverlast van Pokémon Go-spelers. Moet u dit feit melden aan een geïnteresseerde potentiële koper? Of moet die koper dat zelf maar onderzoeken en ontdekken?

Mededelingsplicht en onderzoeksplicht van de koper

Bij een koopovereenkomst, of het nu om een auto of een huis gaat, spelen mededelingsplicht van de verkoper en onderzoeksplicht van de koper een belangrijke rol. De verkoper moet bekende gebreken meedelen en hij moet juiste informatie verstrekken. Dat is het uitgangspunt. Als de verkoper dit heeft gedaan, moet de koper (de ernst van) die gebreken nader onderzoeken.

Als het om een huis gaat, zijn niet alleen de fysieke (bouwkundige) eigenschappen van de woning van belang. De rechter heeft al eens bepaald dat ook omgevingsfactoren van belang zijn voor de koper. De koper heeft er recht op te weten of er sprake is van overlast, bijvoorbeeld in de vorm van luidruchtige buren. Ook of de deur plat gelopen wordt door Pokémon-spelers lijkt mij een relevante eigenschap die de verkoper op voorhand zou moeten vertellen aan de potentiële koper. De verkoper heeft daarover bij verkoop van de woning dus een mededelingsplicht.  

Overlast wordt serieus genomen

Overigens schijnt het dat de ontwikkelaar van het spel klachten over overlast door Pokéstops serieus neemt. In nieuwe versies van het spel wordt de Pokéstop verwijderd als er door belanghebbenden geklaagd wordt. Zo zijn Pokéstops die zich bevonden in en rond ziekenhuizen na klachten weggehaald. Ook dat is dus altijd nog een mogelijkheid wanneer u overlast ervaart. Het scheelt u discussie met een koper en afdingen vanwege overlast van gamende hangjeugd.

Meer weten over deze kwestie?

Neem gerust contact met ons op als u vragen heeft over de juridische kant van deze nieuwe ontwikkeling. Actio Advocaten vindt u in Assen en Hoogeveen.Naar blogverzicht