Velden zijn niet correct ingevuld

Wat heeft Pokémon Go met ontslag te maken?

Heeft u al een 'Pikachu' gevangen? Of bent u niet, zoals 1,3 miljoen Nederlanders wél zijn, verslaafd aan de nieuwe Pokémon Go-app? Hoe het ook zij, het populaire spel lijkt al helemaal ingeburgerd te zijn. En ik weet zeker dat dit ook nog een tijd zo zal blijven.

Wat heeft het spelen van dit spel met ontslag te maken? U herkent het wellicht wel. Uw werknemers gaan sinds een paar weken allemaal spontaan een rondje lopen in de pauze. U ziet ze fanatiek de telefoon pakken en juichen als ze weer een nieuwe soort Pokémon hebben gevangen. Maar helaas, niet iedereen kan zich beheersen tot spelen van het spel in de pauze. 

Ontslagen wegens Pokémon Go

Uitzendkracht in de bouw

Een 23-jarige jongen uit Nijmegen die via een uitzendbureau werkzaam was voor een klusbedrijf werd onlangs door de opdrachtgever ontslagen nadat hij voor de zoveelste keer Pokémon Go zat te spelen. “In plaats van plinten zetten, ging hij beestjes zoeken”, aldus de eigenaar van het uitzendbureau.

Buschauffeur

Een buschauffeur uit Ridderkerk die Pokémon GO achter het stuur speelde, is eveneens de laan uitgestuurd. Op een video van het populaire Dumpert is te zien hoe de man Pokémon GO aan het spelen is terwijl zijn bus over de N11 rijdt. „Dit kan gewoon niet”, stelt zijn werkgever tegenover het Algemeen Dagblad.

Waarschuwingen

Deze opmerkelijke rage houdt mensen dus niet alleen van het werk af, maar zorgt ook nog eens dat er mogelijk gevaar zettende situaties worden gecreëerd. Hoe gaat u hier als werkgever mee om? Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Zeker in het arbeidsrecht is dit een belangrijk adagium. Een vraag die advocaten vaak wordt gesteld is hoeveel waarschuwingen dan gegeven moeten worden alvorens over kan worden gegaan tot bijvoorbeeld ontslag op staande voet.

Een echt advocatenantwoord is dat hierop geen eenduidig antwoord gegeven kan worden. Elke kwestie is weer anders. Niet alleen telt de ernst van het feit mee, maar ook hoe lang een dienstverband al duurt, hoe ernstig de overtreding is enzovoort. Alle omstandigheden van het geval worden meegewogen.

In het geval van de buschauffeur was er sprake van een onbesproken dienstverband. Gelet op de ernst van het feit dat zich had voorgedaan (al rijdend achter het stuur met een bus vol passagiers op een drukke N-weg) ben ik van mening dat ontslag op staande voet aan de orde zou moeten zijn.

Wat zeggen de reglementen?

Los van waarschuwingen kan in het algemeen worden gezegd dat ‘spelen’ onder werktijd niet mag. Of dit nu ziet op het spelen van een game of op het (bovenmatig) gebruik van social media. Immers, onder werktijd dient er gewerkt te worden. Kennelijk is dit toch niet voor iedereen even duidelijk.

Om alle onduidelijkheid daarover weg te nemen adviseert Actio Advocaten een handboek of bedrijfsreglement op het gebied van onder meer internetgebruik, telefoongebruik en sociale media. Neem in de arbeidsovereenkomst op dat het personeelshandboek onderdeel uit maakt van de arbeidsovereenkomst en dat de werknemer bij ondertekening een exemplaar daarvan heeft ontvangen.

Een tweede kans

De jongen uit Nijmegen krijgt een tweede kans. Hij was daarvoor regelmatig naar tevredenheid ingezet, aldus de eigenaar van het uitzendbureau. Een lerares uit Londen koos voor een andere oplossing: zij nam ontslag om fulltime Pokémonjager te worden. Dat kan natuurlijk ook nog interessante carrièreswitch zijn.

Juridisch advies nodig of meer weten?

Problemen met uw Pokémontrainers/werknemers? Neem gerust contact op met een van onze advocaten in Assen of Hoogeveen.Naar blogverzicht