Velden zijn niet correct ingevuld

Kan ik als huurder van een bedrijfspand de huur laten verlagen?

Veel ondernemers maken gebruik van een bedrijfsruimte dat gehuurd wordt. Zij maken dan aanspraak op een bepaalde wettelijke bescherming. Deze bescherming ziet onder andere toe op de hoogte van de huursom.

In de huidige economische tijd is dit aspect zeer actueel. Als ondernemer wil je immers bezuinigen op verschillende fronten, waarbij ook vaste kosten zoals de huisvesting van de onderneming onder de loep dienen te worden genomen.

Dat je als ondernemer wilt besparen op structurele kosten zoals de huur van uw bedrijfspand spreekt voor zich. Maar is een verlaging van de huurprijs überhaupt juridisch mogelijk? In het geval van de door de wet beschermde typen bedrijfsruimte gelden twee vereisten om tot een verlaging van de huurprijs te komen. Dit is gedefinieerd in het wetsartikel dat '290-bedrijfsruimte' wordt genoemd.

De huurprijs dient af te wijken van vergelijkbare bedrijfsruimtes op locatie

In de eerste plaats moet komen vast te staan dat de huurprijs niet overeenstemt met die van vergelijkbare bedrijfsruimtes ter plaatse. Daarbij kijkt de rechter dus naar de huurlasten van bedrijfsruimte in de directe omgeving. De bestemming van die andere bedrijfsruimtes is hierin niet relevant, alleen de bouwkundige gedaante. Dit is een objectief criterium voor het vaststellen van de huurprijs. De rechter kijkt niet tot in het oneindige terug, maar slechts tot vijf jaar voorafgaand aan de dag van het instellen van de vordering tot huurprijswijziging.

Vaststellen nieuwe huurprijs kan alleen worden ingesteld na afloop huidige overeenkomst

De tweede eis ligt in het moment waarop de vordering tot huurprijswijziging kan worden ingesteld. Dit kan namelijk niet op elk willekeurig moment. De procedure tot vaststellen van een nieuwe huurprijs kan alleen worden ingesteld na afloop van de duur waarvoor de huurovereenkomst geldt. Geldt de overeenkomst voor een onbepaalde duur, dan kan de rechter de huurprijs wijzigen telkens wanneer minstens vijf jaar zijn verstreken sinds de laatste huurprijswijziging of vordering daartoe. Zonder dit vereiste zou immers met niet-relevante huurprijzen rekening worden gehouden. Met name in de huidige tijden van economische recessie kan dat tot ongewenste uitkomsten leiden.

Wat zijn uw rechten als huurder of verhuurder van vastgoed?

Tot nog toe is slechts ingegaan op de mogelijkheid om de huurprijs te wijzigen vanuit de huurder bezien. Evenwel heeft ook de verhuurder de mogelijkheid om de huurprijs te laten wijzigen. Hij zal de prijs natuurlijk niet lager willen krijgen, maar juist hoger. Ook voor de verhuurder gelden de eisen dat de huurprijs moet afwijken van die van vergelijkbare bedrijfsruimte en dat de vordering op het juiste moment wordt ingesteld.

Wilt u meer weten wat Actio kan betekenen bij vraagstukken die betrekking hebben op huurrecht als huurder of verhuurder? Neem dan contact op met ons kantoor in Assen of Hoogeveen.



Naar blogverzicht