Velden zijn niet correct ingevuld

Hoe lang duurt een rechtbankprocedure?

In onze veelgestelde vragen gaven we u al een kort antwoord op de vraag "Hoe lang duurt een procedure?". In dit blog gaan we daar graag wat dieper op in. Een procedure bij de rechtbank duurt in de regel minimaal een half jaar. Soms duurt het langer, dat kan allerlei oorzaken hebben. 

Begin van de procedure met een dagvaarding

Een procedure begint zodra de eisende partij een dagvaarding uitbrengt. In de dagvaarding staat wat de eisende partij van de gedaagde partij (zijn wederpartij) vordert en waarom hij meent daarop recht te hebben. Een deurwaarder overhandigt de dagvaarding aan de gedaagde partij, dit noemen we de betekening.

Op de dagvaarding staat ook de datum vermeld waarop de gedaagde partij zich bij de rechter moet melden. De eisende partij stuurt de betekende dagvaarding vervolgens op naar de rechtbank. Tussen de datum waarop de deurwaarder de dagvaarding betekent en de datum waarop de gedaagde partij zich moet stellen, moet minimaal acht dagen zitten. Dit geeft de gedaagde partij de tijd om een advocaat of jurist in te schakelen.

Verweer in de conclusie van antwoord

De datum die in de dagvaarding staat waarop de gedaagde partij zich moet stellen, heet de eerstdienende dag. Het stellen gebeurt overigens schriftelijk en tegelijk kan de gedaagde partij uitstel vragen voor het indienen van zijn reactie op de dagvaarding. Het verweer op de dagvaarding komt in de schriftelijke conclusie van antwoord. De rechter verleent de gedaagde partij vier of zes weken uitstel voor het indienen van de conclusie van antwoord.

actio-juridisch-servicecontract-banner

Plannen van de comparitie van partijen

Nadat beide partijen schriftelijk hun standpunten naar voren hebben gebracht, vindt meestal een zitting plaats. Om de zitting te plannen, vraagt de rechter aan beide partijen om verhinderdata voor een aantal maanden vooruit. Partijen krijgen ongeveer een maand de tijd om de verhinderdata op te geven. De rechter zal vervolgens een datum prikken. Deze kan tussen de drie en zes maanden af liggen van het moment waarop partijen hun beschikbaarheid hebben doorgegeven.

Vervolg

Tijdens de zitting kunnen partijen er onderling uitkomen. Daarmee eindigt dan de procedure. Het kan ook zo zijn dat de rechter na de zitting haar vonnis zal schrijven. Hiervoor worden meestal 6 weken uitgetrokken. In de praktijk is het meer regel dan uitzondering dat de geplande datum van het vonnis, één keer of vaker wordt uitgesteld.

Het kan ook zo zijn dat partijen nadere bewijsopdrachten krijgen. Zo kan een partij worden opgedragen om getuigen op te roepen, deskundigen in te schakelen of nadere stukken in te dienen. Vanaf dan kan het lang duren voor het einde in zicht is. Als partijen opnieuw in de rechtbank moeten verschijnen bijvoorbeeld voor een getuigenverhoor, dan zal de rechter opnieuw vragen om de verhinderdata van een aantal maanden vooruit.

Conclusie  

Al met al bent u zo meerdere maanden verder voordat de rechter uitspraak heeft gedaan. Dat kan in uw voordeel zijn, omdat u liever tijd rekt dan een uitspraak heeft, maar ook in uw nadeel. Heeft u geen tijd om zo lang te wachten, dan kunt u zich beter laten adviseren over wat voor u het beste alternatief is. Onze advocaten in Assen en Hoogeveen adviseren u graag.

Meer weten?

Wilt u meer weten over rechtbankprocedures of dagvaardingen? Neem contact op met onze gespecialiseerde advocaten via 0592-751900 (Assen) of 0528-820030 (Hoogeveen), of vul ons formulier in en wij bellen u zo snel mogelijk terug!

 


Naar blogverzicht