Velden zijn niet correct ingevuld

Je personeel meer betalen, het mag niet altijd

Het is inmiddels geen nieuws meer: de arbeidsmarkt is extreem oververhit. Lange rijen op Schiphol, uitgevallen treinen en restaurants die soms wel tot 4 dagen per week hun deuren moeten sluiten. De oorzaak? Personeelstekort.

Logisch dus dat ondernemers alles uit de kast halen om personeel binnen te halen (en te houden). Werknemers ongezien aannemen? Een fikse tekenbonus? De energierekening van je personeel overnemen of het salaris flink verhogen? We zien het allemaal voorbijkomen.

Maar hoe zit dat eigenlijk met loonsverhogingen? Mag je als werkgever zelf bepalen welk salaris bij de functie hoort? En mag je medewerkers zomaar een hoger salaris aanbieden om aantrekkelijker te zijn dan je concurrent? Als er voor jouw branche geen collectieve arbeidsovereenkomst (cao) is afgesloten, is er niets dat je tegenhoudt. Maar houd wel je branche goed voor de bril. Als er wel een cao is afgesloten kan het zijn dat je gebonden bent aan een maximumloon.

Waarom een cao?

In een cao maken werkgevers en werknemers afspraken over arbeidsvoorwaarden. Bijvoorbeeld over het loon, toeslagen, werktijden, betaling van overwerk, proeftijd, scholing en pensioen. De afspraken in een cao zijn voor werknemers vaak gunstiger dan de arbeidsvoorwaarden die in de wet staan. Zo is het salaris doorgaans hoger en krijgen zij vaak meer vakantiedagen. Maar ook werkgevers kunnen baat hebben bij een cao: zo biedt een cao houvast. Bovendien geven de afspraken rust op de arbeidsmarkt. Kortom: met een cao weten werkgevers en werknemers waar zij aan toe zijn en waar zij elkaar aan kunnen houden.

Maar mag je als werkgever van de cao afwijken? Dat hangt af van het soort cao. Grofweg kennen we daarin twee smaken: de minimum-cao en de standaard-cao.

Verschil minimum-cao en standaard-cao

Bij een minimum-cao mag je met een individuele werknemer afwijkende afspraken maken, zolang die afspraken in het voordeel van de werknemer zijn. Dan mag je dus ook een hoger salaris afspreken.

Bij een standaard-cao (ook wel een norm-cao genoemd) ben je gebonden aan de afspraken in de cao. Dit betekent dat je niet in het nadeel van de werknemer mag afwijken, maar óók niet in het voordeel. Een standaard-cao wordt vaak gesloten om te voorkomen dat er binnen een bedrijfstak felle concurrentie op arbeidsvoorwaarden plaatsvindt. In zo’n cao worden dan salarisschalen vastgesteld met een maximum waar je niet van mag afwijken.

Wat als je toch afwijkt van een standaard-cao?

Wijk je toch af? Dan zijn die afspraken nietig. Dat wil zeggen dat ze niet geldig zijn en in plaats daarvan de cao ‘gewoon’ geldt. In de praktijk wordt dit natuurlijk pas een probleem als een werknemer of de vakbond je hierop wijst. In het geval dat je in het nadeel van je werknemers bent afgeweken van de cao, kan dat je duur komen te staan. Het kan dan namelijk zo zijn dat je met terugwerkende kracht het verschil moet bijbetalen.

Vragen?

Als je wilt weten welk soort cao voor jouw branche is afgesloten, kijk dan even in de cao zelf. Er staat namelijk altijd in vermeld of er sprake is van een minimum- of een standaard-cao.

Heb je hier vragen over? Bel dan met Actio Advocaten of vul het contactformulier in, wij helpen je graag verder.



Naar blogverzicht