Velden zijn niet correct ingevuld

Bevallingsverlofoverdracht en couveuseverlof

Op 15 september 2014 heeft Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een extra aanvulling op het wetsvoorstel Modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden naar de Tweede Kamer verzonden.

Hierbij gaat het om de mogelijkheid om het bevallingsverlof van de moeder aan de partner over te dragen, als zij bij de geboorte van haar kind komt te overlijden. Verder dient het bevallingsverlof van een moeder verlengd te worden als het pasgeboren kind voor een lange tijd in het ziekenhuis wordt opgenomen.

Overdracht bevallingsverlof bij overlijden

Als een vrouwelijke werknemer gedurende haar bevallingsverlof overlijdt, heeft haar partner recht op het resterende verlof met behoud van loon. Hierbij is wel vereist dat er een geboorteakte is opgemaakt en dat de moeder werknemer is in de zin van de Ziektewet. De partner is de persoon die het kind heeft erkend of op het moment van het overlijden van de moeder met haar was getrouwd of een geregistreerd partnerschap had. De partner krijgt bevallingsverlof met behoud van loon, als de overledene werknemer is in de zin van de Ziektewet, de overledene een zelfstandige of beroepsbeoefenaar op grond van een arbeidsovereenkomst is of als de overledene zelf geen recht had op een uitkering of zwangerschapsverlof.

Indien de moeder geen recht had op een uitkering of zwangerschapsverlof, duurt het verlof van de partner tot tien weken na de geboorte van het kind. Uiterlijk de tweede dag na het overlijden van de moeder, dient de partner haar werkgever op de hoogte te stellen. Binnen vier weken dient de partner een afschrift van de overlijdensakte en geboorteakte aan de werkgever te verstrekken. De werkgever heeft de mogelijkheid om het verstrekte loon binnen zes weken nadat het zwangerschapsverlof is afgelopen, te declareren bij het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen. Bij de declaratie dienen een afschrift van de geboorteakte en akte van overlijden te worden verstrekt.

Couveuseverlof

Als een pasgeboren kind om medische redenen, tijdens het zwangerschapsverlof, wordt opgenomen in het ziekenhuis, dient de werknemer dit te melden bij de werkgever. De werknemer dient zowel de dag van opname als de dag van ontslag uit het ziekenhuis door te geven. Het ziekenhuis dient uiterlijk op de laatste dag van het zwangerschapsverlof, op verzoek van de werknemer,  een verklaring af te geven waaruit volgt wat de duur van de ziekenhuisopname gedurende het zwangerschapsverlof bedroeg. Vervolgens is het de taak van de werknemer om deze verklaring zo snel mogelijk aan de werkgever te geven.

Vraagstukken met betrekking tot deze verlofregelingen?

Heeft u als werkgever vragen of bent u in conflict verzeild geraakt met uw werknemer over verlofregelingen zoals zwangerschapsverlof, bevallingsverlof of couveuseverlof? Neem dan contact met ons op.



Naar blogverzicht