Velden zijn niet correct ingevuld

Turbo liquidatie van een bv: op een snelle manier van je schulden af?

De laatste tijd komen wij in de praktijk vaak tegen dat een bv geliquideerd en uitgeschreven wordt uit het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel.

Zo verdwijnt de bv geruisloos uit beeld, en kunnen schuldeisers hun vordering niet meer incasseren. Ze hebben het nakijken. Maar wat is een liquidatie, en waarom doet een eigenaar van een bv dit? En vooral: helpt het om onder schulden uit te komen zonder de nadelen van een faillissement?

Hoe werkt een turbo liquidatie van een bv?

Een bv waarin niets meer gebeurt, kan worden geliquideerd. Dat betekent dat alle bezittingen te gelde worden gemaakt, en dat daarmee vervolgens alle schulden worden betaald. Als er geld overblijft, gaat dat naar de aandeelhouders van de bv.

Waarom kan een bv worden geliquideerd?

Als een bv geen activiteit heeft, kost het de aandeelhouder vaak alleen maar geld. De bv moet administratie bijhouden,en  elk jaar een jaarrekening opstellen en publiceren. Om die reden is er de mogelijkheid in de wet geschapen om een bv op te heffen en uit te schrijven door middel van liquidatie. Daarmee verdwijnt de bv, eigenlijk kun je spreken van het ‘overlijden’ van de bv.

Is liquidatie beter dan faillissement?

Omdat liquidatie ook heel snel kan, noemt men dat een ‘turbo liquidatie’. Ten onrechte wordt gedacht dat dit een alternatief voor faillissement kan zijn. De wet stelt echter heel duidelijk dat liquidatie alleen maar mogelijk is als er een positief saldo is. Dus als er geld genoeg is om alle schulden af te lossen. Is er een negatief saldo, dan is de vereffenaar (meestal de bestuurder van de bv) verplicht om alsnog het faillissement aan te vragen. Doet de bestuurder dit niet, dan wordt hij zelf in privé aansprakelijk voor de schulden van de bv. Liquidatie is dus geen alternatief voor een faillissement.

Rechtspraak

Als u als ondernemer dus geconfronteerd wordt met een wederpartij die is geliquideerd, loont het om te kijken of de bestuurder van de bv niet in privé kan worden aangepakt. De bv kan alsnog failliet worden verklaard en de bestuurder worden aangepakt. Dit blijkt uit een recente uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Turbo liquidatie van een bv lijkt mooi en snel, je voorkomt er echter geen faillissement mee.

Advies nodig?

Wilt u advies over het verhalen van uw vordering op een bv of op de bestuurders? Neem dan contact op met Jan Maarten Pol, advocaat ondernemingsrecht en advocaat faillissementsrecht. Of neem contact op met onze vestiging in Assen of Hoogeveen.Naar blogverzicht