Velden zijn niet correct ingevuld

Turboliquidatie van een BV: op een snelle manier van je schulden af?

Je hebt een klant die niet betaalt. Je wilt je geld opeisen via een procedure en geeft de zaak uit handen aan je advocaat. Wij gaan voor je aan de slag en dan blijkt de klant niet meer te bestaan. De BV is geliquideerd en uitgeschreven uit het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel. Wat is er aan de hand?

Wat blijkt: de BV van de klant is geliquideerd. Zo verdwijnt de BV geruisloos uit beeld, en kunnen schuldeisers hun vordering niet meer incasseren. Ze hebben het nakijken. Maar wat is een liquidatie, en waarom doet een eigenaar van een BV dit? En vooral: helpt het om onder schulden uit te komen zonder de nadelen van een faillissement?

Hoe werkt een turbo liquidatie van een BV?

Een BV waarin niets meer gebeurt, kan worden geliquideerd. Dat betekent dat alle bezittingen te gelde worden gemaakt, en dat daarmee vervolgens alle schulden worden betaald. Als er geld overblijft, gaat dat naar de aandeelhouders van de BV.

Maar sommige BV’s hebben geen bezittingen, alleen maar schulden. In dat geval geeft de wet de mogelijkheid dat de BV wordt geliquideerd zonder dat er vereffening hoeft plaats te vinden. Er is immers niets meer om te verdelen. De vergadering van aandeelhouders neemt het besluit tot liquidatie van de BV en de BV wordt uitgeschreven uit het Handelsregister. 

De schuldeisers blijven met lege handen achter. Kan dat dan zomaar?

Waarom kan een BV worden geliquideerd?

Als een BV geen activiteit heeft, kost het de aandeelhouder vaak alleen maar geld. De BV moet administratie bijhouden en elk jaar een jaarrekening opstellen en publiceren. Om die reden is er de mogelijkheid in de wet geschapen om een BV op te heffen en uit te schrijven door middel van liquidatie. Daarmee verdwijnt de BV. Eigenlijk kun je spreken van het ‘overlijden’ van de BV.

Het heeft geen zin om die vennootschappen in leven te houden, omdat er geen activiteiten zijn, geen geld meer is en er verder dus niets gebeurt. Het is beter dat de BV’s kunnen worden opgeruimd dan dat ze een slapend bestaan leiden. Deze vorm van liquidatie, zonder vereffening, wordt populair ‘turboliquidatie’ genoemd, vanwege de snelheid.

Waarom turboliquidatie en geen faillissement?

Een faillissement is alleen maar zinvol wanneer er goederen zijn die te gelde gemaakt kunnen worden. Als er niets te verkopen valt, heeft het geen zin om een curator te benoemen die kosten moet maken zonder dat er enig zicht op inkomsten is.

De rechtbanken voeren daarom ook actief beleid om bij eigen aangifte van faillissement te onderzoeken of de BV niet beter kan worden beëindigd door turboliquidatie. Is dat het geval, dan wordt de aanvraag zelfs afgewezen.

Zijn er risico’s aan turboliquidatie verbonden?

De laatste jaren wordt er toenemend misbruik gemaakt van de turboliquidatie. Een BV wordt helemaal leeggehaald, zodat er geen bezittingen meer zijn. Er zijn slechts schulden. De eigenaar doet een turboliquidatie en de schuldeisers hebben het nakijken. Er komt geen nieuwsgierige curator aan te pas die lastige vragen stelt; mooie oplossing dus.

Er zijn schuldeisers die zich niet zomaar neerleggen bij een turboliquidatie. Vaak zijn dat grote partijen zoals de Belastingdienst of banken. Zo’n partij kan de rechter dan alsnog vragen om het faillissement uit te spreken van een BV die is geliquideerd. De aanvrager van het faillissement moet dan aantonen dat de turboliquidatie onterecht is geweest omdat er nog wel degelijk bezittingen (‘baten’) waren. Bijvoorbeeld een rekening courant vordering op de directeur/eigenaar. En zelfs een mogelijke vordering uit bestuurdersaansprakelijkheid die de vennootschap op de bestuurder heeft, is door de rechter al gekwalificeerd als een bate.

Als de aanvrager het bewijs van een bate weet te leveren, kan de liquidatie teruggedraaid worden en het faillissement alsnog worden uitgesproken. De bestuurder van de vennootschap heeft dan direct een groot probleem, want in dat geval is hij persoonlijk aansprakelijk omdat hij ten onrechte een turboliquidatie heeft doorgevoerd.

Turboliquidatie in de wet

Er is inmiddels (juli 2021) ook nieuwe wetgeving in de maak die de schuldeisers beter zal beschermen. Het bestuur van de vennootschap wordt daarin verplicht een slotbalans op te stellen en moet duidelijk kunnen aantonen dat turboliquidatie noodzakelijk was. Het wetsvoorstel ligt ter consultatie en zal nog wel worden aangepast, maar duidelijk is wel dat de turboliquidatie in de toekomst minder vrijblijvend zal worden.

Advies nodig?

Wil je weten of turboliquidatie voor jouw bedrijf een goede oplossing is? Of ben je schuldeiser van een geliquideerd bedrijf en vraag je je af wat jouw rechten zijn? Neem dan contact op met Jan Maarten Pol, advocaat ondernemingsrecht en advocaat faillissementsrecht. Of neem contact op met onze vestiging in Assen of Hoogeveen.

Contactformulier



Naar blogverzicht