Velden zijn niet correct ingevuld

Klant failliet? Denk aan uw auteursrecht!

Bij faillissement sta je als schuldeiser in 90% van de gevallen met lege handen. We hebben al eens geblogd over eigendomsvoorbehoud en recht van reclame, als middelen om toch nog wat geld uit een faillissement te krijgen. In deze blog aandacht voor een ander middel: het auteursrecht.

Rapporten, berekeningen, tekeningen en foto's

Een ondernemer die in de zakelijke dienstverlening zit, levert vaak geen fysieke producten, maar eerder andere zaken zoals adviesrapporten, constructieberekeningen, bouwtekeningen, enzovoorts. Bijvoorbeeld een adviseur die een schone grond rapportage opstelt, een architect die een ontwerptekening maakt, of een fotograaf die foto’s levert voor een website. Op die werken rust in veel gevallen auteursrecht. Dat betekent dat de maker van het werk zich kan verzetten tegen openbaarmaking (verspreiding) of verveelvoudiging (kopiëren) van het werk. Dat auteursrecht kun je gebruiken om toch nog betaling voor je product te krijgen, wanneer je klant failliet is gegaan.

Een doorstart

Stel je hebt in opdracht mooie foto’s gemaakt voor een bedrijf. Als dat bedrijf failliet gaat en de rekening nog niet betaald heeft, verkoopt de curator in het kader van een doorstart het bedrijf aan een derde partij. Die gebruikt jouw foto’s voor hun website. Kan dat dan zomaar?

Vergoeding voor het auteursrecht

Volgens deze uitspraak van de rechtbank Gelderland kan dat niet. Een architect verzette zich tegen het gebruik van zijn bouwtekeningen door een opvolger van het failliete bedrijf. En met succes: de rechter was van mening dat het auteursrecht van de architect werd geschonden. De opvolger kon dus kiezen: een bouwstop, of proberen te dealen met de architect.

Juridische creativiteit loont

Zo zie je maar weer: met de nodige juridische creativiteit is er bij faillissement misschien nog wel wat te halen. Meer weten? De advocaten van Actio kunnen u adviseren over auteursrecht, faillissement, incasso van vorderingen, en nog veel meer.

Neem contact op met één van onze advocaten in Hoogeveen of Assen.
 Naar blogverzicht