Velden zijn niet correct ingevuld

De zaak Meavita: hoe voorkom je aansprakelijkheid bij wanbeleid?

De voormalige bestuurders van zorgconcern Meavita hebben zich schuldig gemaakt aan wanbeleid. Dit werd begin november besloten door de Ondernemingskamer in Amsterdam. Hierdoor wordt de ondernemer weer op scherp gezet.

Van €525 miljoen jaaromzet naar faillissement

We gaan even terug in de tijd, wat gebeurde er in 2009 allemaal rondom het concern Meavita. Meavita was voorheen één van de grootste zorginstellingen van ons land. Een jaaromzet van €525 miljoen, ruim 20.000 werknemers in dienst en er werd zorg verleend aan ruim 10.000 cliënten. Maar na een fusie in 2007 met Sensire & Thuiszorg Groningen uit Hattem stortte de hele boel in elkaar en in 2009 volgde dan ook het faillissement. Het concern liet een schuld van €48 miljoen achter.

Wanneer is de bestuurder of het bestuur verantwoordelijk?

Nu zes jaar na dato is de schuldvraag achter dit faillissement beantwoord. De schulden van een bedrijf rusten in principe altijd alleen op het bedrijf zelf en niet bij de bestuurder of het bestuur, behalve als er sprake is van wanbeleid. Wat betekent dit nou precies? Als er sprake is van een faillissement wordt er altijd gekeken naar de schuldvraag: is er sprake van ‘kennelijk onbehoorlijk bestuur’ (wanbeleid) en heeft dit wanbeleid het faillissement veroorzaakt?

Riskant en onderdoordacht handelen

Bij Meavita hebben bestuurders riskant en ondoordacht gehandeld. En dit is aan hen toe te rekenen. Ook oordeelde de Ondernemingskamer dat de Raad van Commissarissen destijds had moeten ingrijpen. Zij waren op de hoogte (zo bleek uit onderzoek) van de slechte financiële staat van het concern en deden niks. Nu mogen de kosten van de procedure in ieder geval  worden verhaald op enkele oud-bestuurders. Later moet duidelijk worden of de oud-bestuurders ook moeten opdraaien voor de schade van het faillissement.

Wat kunt u als bestuurder of commissaris nu leren uit deze uitspraak?

De rechter heeft de bestuurders en commissarissen voornamelijk verweten dat zij zagen dat het concern in zwaar weer terecht kwam en dat zij toch foute beslissingen bleven maken. Als voorbeelden worden genoemd het blijven investeren in buitenlandse projecten en het schenden van governance- en medezeggenschapsregels. Wees daarom bewust van alle zaken in en rond de eigen onderneming.

Heeft u het idee dat uw bedrijf aan de rand van de afgrond staat? Vijf handvatten om aansprakelijkheid te voorkomen: 

  1. Handel altijd volgens de (eigen) vastgestelde (statutaire) regels.
  2. Zorg voor duidelijke sturing binnen het bedrijf.
  3. Denk goed na alvorens u een grote (riskante) investering aangaat en verricht zo nodig onderzoek. 
  4. Informeer nieuwe bestuurders of commissarissen tijdig en volledig.
  5. Wees op de hoogte van mogelijke wetswijzigingen en anticipeer hier tijdig op.

Vragen over bestuurdersaansprakelijkheid?

Actio Advocaten beantwoordt graag uw vragen over bestuurdersaansprakelijkheid. Wij zijn gevestigd in Assen en Hoogeveen. Neem contact op met één van onze medewerkers of vul ons 'bel mij terug' formulier in. Er wordt dan binnen 24 uur contact met u opgenomen.



Naar blogverzicht