Kun je nog wel zzp'ers inhuren?
Als je ondernemer bent en gebruik maakt van zzp’ers, heb je vast wel iets van het rumoer van de afgelopen tijd meegekregen. Want wat is er aan de hand? De Belastingdienst is van plan om vanaf 1 januari 2025 te gaan handhaven op de Wet deregulering arbeidsrelaties (DBA). Omdat veel ondernemers bang zijn dat ze niet aan deze wet voldoen, raakt menig zzp’er op dit moment opdrachten kwijt. Maar loopt die handhaving wel zo’n vaart? Kun jij vanaf 1 januari nog zzp’ers inhuren? En waar moet je dan op letten? Dat lees je in dit artikel.
Zzp’ers en schijnzelfstandigheid
Het aantal zzp’ers is de afgelopen 10 jaar met 85% gegroeid. Waren er in 2014 zo’n 875.000 zzp’ers, in 2024 zijn dat er 1,6 miljoen. Veel van deze zzp’ers zijn echte ondernemers, maar een groot deel is ‘schijnzelfstandig'. Schijnzelfstandigheid betekent dat ze - gelet op de aard en omvang van hun werkzaamheden - eigenlijk werknemer zijn. Dat is zowel voor de zzp’er als de opdrachtgever gunstig, aangezien de opdrachtgever geen loonbelasting en sociale premies hoeft af te dragen en de zzp’er verschillende belastingvoordelen geniet. Maar het zorgt ook voor oneerlijke concurrentie tussen werknemers en zzp’ers.
De Wet DBA
Het was de bedoeling dat de Wet DBA, die op 1 mei 2016 is ingegaan, aan die schijnzelfstandigheid een einde zou maken. Op basis van deze wet zou duidelijk worden wanneer iemand een werknemer is en wanneer een freelancer. Huurt een opdrachtgever een zzp’er in, terwijl er feitelijk sprake is van schijnzelfstandigheid en dus een ‘verkapt dienstverband’? Dan zou de Belastingdienst de opdrachtgever een correctieverplichting, een naheffingsaanslag en een boete kunnen opleggen. Maar de Wet DBA bleek zó onduidelijk, dat de Belastingdienst er nooit op heeft gehandhaafd. Tot 1 januari 2025 dan, want onlangs maakte de Belastingdienst bekend toch te gaan handhaven.
Waar moet je als ondernemer op letten?
Wat betekent dit nu voor jou als ondernemer? Moet je stoppen met de inhuur van zzp’ers; want ‘better safe than sorry’? Of loopt het niet zo’n vaart?
Focusbranches
Om te beginnen is het goed om te weten dat de Belastingdienst zich in eerste instantie zal richten op 3 focusbranches waarin veel schijnzelfstandigheid voorkomt: de zorg, het onderwijs en de kinderopvang.
Naheffingen en boete?
Krijg je te maken met een controle en oordeelt de Belastingdienst dat er sprake is van schijnzelfstandigheid? Dan kan je als opdrachtgever een naheffingsaanslag krijgen. Normaal gesproken kan dat tot maximaal 5 jaar terug, maar in dit geval zal dat tot 1 januari 2025 zijn. In principe kan je ook een boete krijgen, maar het kabinet heeft bekendgemaakt dat dit tijdens een overgangsperiode van 1 jaar niet gebeurt als je kunt bewijzen dat je actief stappen zet tegen schijnzelfstandigheid.
Criteria schijnzelfstandigheid
Om te beoordelen of er binnen jouw onderneming sprake is van schijnzelfstandigheid is het van belang om een aantal dingen te doen.
- Maak waar mogelijk gebruik van door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomsten, of laat ons jouw overeenkomst beoordelen.
- Zorg voor een duidelijke begin- en einddatum van de overeenkomst, of maak een overeenkomst voor een specifiek project. Beperk het aantal wekelijkse uren en betaal een minimumtarief van 33 euro per uur.
- Zorg ervoor dat zzp’ers zelf mogen bepalen hoe, waar en wanneer zij hun werk doen. Geef ze dus geen instructies en leg geen werktijden op. Geef ze ook geen eigen vaste werkplek.
- Zorg dat zzp’ers zoveel mogelijk met hun eigen materialen en apparatuur werken.
- Hoe gezellig ook, vraag zzp’ers niet mee naar personeelsuitjes.
- Ga met je freelancers in gesprek. Vraag ze naar hun andere opdrachten, investeringen en acquisitie-activiteiten. Zo kan je beoordelen of ze wel echt ondernemersrisico dragen.
Als je je aan deze punten houdt, is de kans klein dat er sprake is van schijnzelfstandigheid. Je kunt dan gerust doorgaan met de inhuur van zzp’ers. Je zou ook de Belastingdienst kunnen vragen je situatie te beoordelen op grond van art. 59 lid 3 Wet financiering sociale verzekering. Vormen meerdere punten een probleem? Dan is het beter dat je óf stopt met de inhuur óf de arbeidsrelatie anders vorm gaat geven. Dat hoeft niet vandaag, en ook niet morgen. Maar zorg wel dat je ermee aan de slag gaat. We helpen je hier trouwens graag bij.
Nieuwe zzp-wetgeving: de Wet VBAR
Intussen wordt er ook gewerkt aan nieuwe zzp-wetgeving. Er ligt al een tijdje een voorstel voor een nieuwe wet, de Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelatie en Rechtsvermoeden (VBAR). Ook deze wet heeft tot doel om schijnzelfstandigheid tegen te gaan en een duidelijker onderscheid te maken tussen zzp’ers en werknemers in loondienst. Maar er is veel kritiek op het voorstel. Het is dus nog niet zeker of de VBAR in zijn huidige vorm wordt ingevoerd. Later dit jaar zal de Raad van State er nog een advies over uitbrengen, daarna moet het nog door de Tweede en Eerste Kamer. Men gaat ervan uit dat de wet op zijn vroegst op 1 januari 2026 zal ingaan. Als dat zo is, zullen we je hier uiteraard van op de hoogte houden.
Lees ook: Hoe wordt een wet een wet?
Vragen?
Heb je hier vragen over? Wil je dat we met je meedenken of even meekijken naar de contracten met jouw zzp’er(s)? Bel dan met Actio Advocaten of vul het contactformulier in, wij helpen je graag verder.
Naar blogverzicht