Velden zijn niet correct ingevuld

Is een mondelinge overeenkomst geldig?

Mondelinge overeenkomsten zijn geldig, dat klopt. Een advocaat zegt dan altijd: ‘in beginsel’. Want er zijn overeenkomsten die niet geldig zijn wanneer ze mondeling worden gesloten. Bijvoorbeeld een koopovereenkomst die een particulier sluit met betrekking tot een onroerende zaak (een huis). Of een boetebeding in een arbeidsovereenkomst. En het verschaffen van hypotheek op een onroerende zaak. Hoe ga je met mondelinge overeenkomsten om? 

Bewijs leveren van mondelinge overeenkomst

Heel veel overeenkomsten kennen geen ‘schriftelijkheidsvereiste’ en kunnen dus mondeling worden gesloten. Die komen tot stand wanneer er sprake is van aanbod en aanvaarding. Ik vraag 10.000 euro voor een auto, de koper zegt ‘akkoord’ en we hebben een koopovereenkomst.

Maar hoe toon ik nu aan dat die overeenkomst gesloten is, wanneer de koper ontkent dat hij ‘akkoord’ heeft gezegd? Daar zit een belangrijke adder onder het gras. Het bewijs leveren van een mondelinge overeenkomst is namelijk ontzettend lastig. 

Dagelijks sluiten we mondelinge overeenkomsten zonder hier zelfs bij stil te staan en zonder dat het consequenties heeft. Bijvoorbeeld een lunchafspraak of toezegging van een klant. De vraag blijft echter of het wel zo verstandig is om een overeenkomst alleen mondeling overeen te komen, zonder enige vorm van schriftelijke bevestiging. En ook dan kunnen er nog vraagtekens ontstaan, zoals je kunt lezen in deze blog.

Je gelijk halen bij een conflict

Het grootste probleem bij mondeling gesloten overeenkomsten is het bewijsprobleem. Dit maakt het afdwingen van een vordering bij de rechter problematisch. Hoe toon ik nu aan dat ik die auto heb verkocht? Volgens het bewijsrecht moet degene die stelt, ook bewijzen. Op jou als verkoper rust dus de taak om te bewijzen dat er een mondelinge overeenkomst is gesloten. Omdat er niets op papier staat, kan dat alleen bewezen worden door getuigenverklaringen. En dan is het 1 tegen 1; zijn woord tegen het mijne. Of het gesprek moet opgenomen zijn op video of telefoon.

De inhoud van een mondelinge overeenkomst

Waar het ook vaak fout gaat: wat is er precies afgesproken?Ik stel dat de koopprijs tienduizend euro is, maar de koper betwist dat. Die zegt dat de koopprijs achtduizend euro was. De verkoper moet ook nu weer bewijzen wat de eigenlijke inhoud van de overeenkomst is geweest. Zonder bewijs kan je als verkoper de vordering niet in rechte afdwingen. 

Stonden de afspraken goed op papier, dan zou je deze problemen niet hebben. Hoewel het dus niet vereist is dat een overeenkomst schriftelijk wordt gesloten, is dat vrijwel altijd beter om te doen dan een mondelinge overeenkomst aan te gaan. Natuurlijk niet bij de koop van een brood bij de bakker, maar wel als het om serieus geld gaat.

Actio helpt met het opstellen van de overeenkomst

Koopovereenkomsten, maar ook andere overeenkomsten, zijn maatwerk. Als je overweegt een overeenkomst te sluiten, leg je zaak dan voor bij een van onze gespecialiseerde advocaten. Wij stellen dagelijks overeenkomsten op en weten wat de valkuilen zijn. 

Heb je vragen over een mondelinge overeenkomst, wil je weten wat je rechten en mogelijkheden zijn? Neem dan vooral contact op met een van onze advocaten in Assen en Hoogeveen.

Contactformulier



Naar blogverzicht