Velden zijn niet correct ingevuld

Waarom is Yuri van Gelder bij de rechtbank direct aan de beurt?

Yuri van Gelder, de turner die weggestuurd werd bij de Olympische Spelen, landde dinsdag op Schiphol. Op woensdag zat hij bij zijn advocaat en op vrijdag vond er een kort geding plaats en was er vonnis. Dat is nog eens supersnelrecht. Hoe kan hij zo snel aan de beurt zijn, en waarom gaat een normale procedure nu zo langzaam?

Die vraag krijgen we vaak van onze klanten. Je hebt ergens recht op, de belangen zijn groot, en tijd is geld. Als ondernemer wil je dan snel je recht halen en verder gaan met je bedrijf. Maar de gerechtelijke molens draaien langzaam en een civiele procedure duurt al gauw een half jaar of meer. Kan dat niet sneller? Kan er geen kort geding worden begonnen?

Zoals altijd is het antwoord op die vraag niet eenvoudig. Of zoals een echte advocaat zou zeggen: ‘dat hangt er vanaf.’ Ik zal proberen in deze blog meer duidelijkheid te geven.

Voorlopige voorziening

Een kort geding is een voorlopige voorziening. Dat betekent dat de rechter geen eindoordeel geeft, maar een voorlopig oordeel. De rechter stelt dus niets definitief vast, maar geeft aan hoe hij denkt dat de bodemrechter uiteindelijk zal oordelen. Aan dat voorlopig oordeel kan hij ook een dwangmiddel, zoals een dwangsom, verbinden. Als partijen definitieve duidelijkheid willen zullen ze een (langdurige) bodemprocedure moeten starten. 

Als partij moet je een spoedeisend belang hebben bij kort geding. Er moet dus haast bij zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval als er onomkeerbare situaties dreigen. Bijvoorbeeld de sloop van een pand, het voorkomen van een staking, of in het geval van Yuri, een Olympische finale die gehaald moet worden.

Wel geschikt voor kort geding

Het moet dus spoedeisend zijn. Meestal gaat het om iemand te dwingen tot een doen (bijvoorbeeld: iemand gebieden tot het weghalen van een obstakel op een uitweg) of te dwingen tot een laten (bijvoorbeeld iemand verbieden de ander concurrentie aan te doen).  Veel voorkomende kort gedingen zijn het opheffen van beslag (executie kort geding), meewerken aan de nakoming van een overeenkomst, ontruimen van een huurpand, vorderen van salaris.

Niet geschikt voor kort geding

Zaken die niet geschikt zijn voor een kort geding procedure, zijn meestal zaken waar bewijslevering belangrijk is. Een kort geding is geen procedure waarin getuigen worden gehoord of deskundigen worden benoemd om het bewijs van stellingen te leveren. De zaak moet dus eigenlijk ‘panklaar’ zijn; de rechter moet volledig geïnformeerd zijn met de stukken die bij de dagvaarding worden aangeleverd. In een kort geding kun je geen ‘declaratoir’ vonnis krijgen. Dat wil zeggen dat de rechter geen definitieve juridische knopen doorhakt. Zo kan er geen ontbinding of vernietiging van een overeenkomst worden gevorderd, of aansprakelijkheid voor schade worden vastgesteld.

Yuri van Gelder kon direct terecht bij de rechtbank met zijn kort geding. Dat moest supersnel omdat een paar dagen later de finale zou plaatsvinden. De rechtbank kan het dan op heel korte termijn inplannen.

Bodemzaak of kort geding?

Niet alle zaken zijn voor kort geding geschikt. Onze advocaten bekijken graag met u of er in uw zaak bij de gewone rechter een bodemzaak moet worden ingesteld, of dat een kort geding ook mogelijk is. Neem contact op met onze vestiging in Assen of Hoogeveen.



Naar blogverzicht