Velden zijn niet correct ingevuld

Mag ik zelf een advocaat kiezen met een rechtsbijstandverzekering?

Heeft u een rechtsbijstandsverzekering? Dan kunt u nog steeds voor een advocaat van Actio kiezen.

Ondernemers met een rechtsbijstandsverzekering zijn verplicht om hun juridische zaak eerst bij de juristen van de verzekeraar voor te leggen. De verzekeraar besteed de zaak uit als deze complex is of als er geprocedeerd moet worden bij de rechtbank. Ook als de ondernemer snel geholpen wil worden wordt de zaak door de verzekeraar uitbesteed aan een advocaat. Komt u in deze situatie, dan vraagt u zich vast af: Moet ik gebruik maken van de diensten van de advocaat die de verzekeraar mij toewijst?

Aangewezen advocaat beperking tot goed proces?

Rechtsbijstandsverzekeraars, zoals DAS, ARAG, Achmea en Interpolis, maken daarvoor gebruik van een eigen netwerk van advocaten. De verzekeringsmaatschappij maakt dan vaak afspraken met het advocatenkantoor, zodat ze een vast bedrag voor een zaak ontvangen. Binnen kantoren met zulke afspraken met verzekeraars, worden die zaken vaak behandeld door de jongste advocaten.Veel ondernemers zitten niet te wachten op een advocaat die ze niet zelf kunnen kiezen, maar die ze door de verzekeraar wordt opgedrongen. Het is immers belangrijk met een advocaat een vertrouwensband te hebben, en ervan overtuigd te zijn dat je zaak in goede handen is. Bovendien: is deze gedwongen winkelnering niet een beperking van de rechten van ondernemers op een goed proces?

Vrije keuze advocaat bij rechtsbijstandsverzekering

Daarover is in 2013 al eens geprocedeerd bij het Europees Hof van Justitie. Het Hof bepaalde onlangs dat de verzekeraar de vrije keuze van de advocaat niet kan beperken. In twee nieuwe uitspraken van 7 april 2016 heeft het Hof onlangs bepaald dat een verzekerde ook in administratieve procedures een advocaat op kosten van de verzekeraar mag inschakelen. Het gaat hierbij onder andere om UWV- en bezwaarprocedures. Dus: u heeft als ondernemer  met een rechtsbijstandsverzekering het recht uw eigen advocaat te kiezen.

Heeft u een rechtsbijstandsverzekering en wilt u een advocaat inschakelen?

Verzekeraars doen er alles aan om geen externe advocaat naar keuze van de verzekerde in te schakelen. Ze informeren u niet of nauwelijks over uw vrije advocaatkeuze, of ze leggen een eigen risico op. Ze beweren vaak onterecht dat u geen polisdekking heeft wanneer u in gesprek gaat met uw eigen advocaat. Actio Advocaten kan u ook van dienst zijn wanneer u een rechtsbijstandsverzekering heeft. Neem contact op met een van onze advocaten en we nemen samen met u de polisvoorwaarden door op zoek naar de mogelijkheden.

Geen rechtsbijstand verzekering, tóch doorlopend juridisch advies?

Heeft u geen rechtsbijstandsverzekering maar wilt u wel doorlopend juridisch advies en een vaste advocaat die u altijd met raad en daad bijstaat? Dan is het Actio Juridisch Servicecontract precies wat u zoekt! Bekijk de flyer en neem contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvend intakegesprek.Naar blogverzicht