Velden zijn niet correct ingevuld

Hoe spreek ik de rechter aan?

Vaak krijgen we voorafgaand aan een zitting of comparitie bij de rechtbank de vraag hoe de rechter moet worden aangesproken. Doe je dit met de officiële aanspreektitel van de rechter, of volstaat mijnheer of mevrouw? En geef je de rechter een hand als je de zaal binnenkomt? Het is natuurlijk ook redelijk ingewikkeld. Er is helaas niet veel geschreven over gedrags- en omgangsnormen in de rechtbank. Wij nemen een aantal regels met je door, zodat jij goed voorbereid naar de rechtbank gaat. 

Edelachtbare, Edelgrootachtbare of Edelhoogachtbare?

In officiële processtukken, zoals pleitnota’s, spreken we de rechter aan met zijn officiële titel. Dat is ‘Edelachtbare’. Dat is de aanspreektitel voor rechters van de ‘gewone’ rechtbank. In hoger beroep procedeert men in civiele zaken bij het Gerechtshof. Daar zijn geen rechters, maar raadsheren. Ook als het vrouwen zijn. Vreemd genoeg zijn vrouwelijke raadsheren geen raadsdames. Raadsheren bij het Gerechtshof spreekt men aan met ‘Edelgrootachtbare’. De hoogste civiele rechter in Nederland is de Hoge Raad in Den Haag. Ook daar zijn alleen raadsheren. Die worden aangesproken met ‘Edelhoogachtbare’. Dus van gewoon, naar groot, naar hoog.

Mijnheer of mevrouw

Dit wil niet zeggen dat je in de rechtbank de rechter altijd bij zijn officiële aanspreektitel moet noemen. Algemeen geaccepteerd is (gelukkig) dat men de rechter in de rechtbank aanspreekt met mijnheer of mevrouw (de rechter). Maar ook daar zijn uitzonderingen op: zijn er meer rechters, dan spreekt men de voorzitter aan met mijnheer/mevrouw de voorzitter. Een rechter in kort geding wordt mijnheer/mevrouw de president genoemd op de zitting.

Tip: Spreek de rechter op de zitting aan met mijnheer/mevrouw, dan zit je eigenlijk altijd goed. En een hand geven bij het binnen en buiten gaan van de rechtszaal hoeft niet. Een vriendelijk knikje en goedemorgen of goedemiddag volstaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over gedrags- en omgangsnormen in de rechtzaal? Neem contact op met ons kantoor in Assen of Hoogeveen. Of vul ons formulier in om direct teruggebeld te worden.

 


Naar blogverzicht