Velden zijn niet correct ingevuld

De rechter ter plaatse

Doorgaans vinden rechtszaken plaats in de rechtbank. En helaas niet altijd in een mooie, oude ruimte met een hoog handgeschilderd plafond en glas-in-loodramen maar meestal in een zaaltje dat meer lijkt op een kantoorruimte. Sommige procedures zijn echter niet geschikt om in de rechtszaal te worden behandeld. Dan trekken partijen erop uit, inclusief de rechter en de griffier. Dit wordt een descente genoemd.

Betere beoordeling mogelijk

De rechter besluit tot een zitting ter plaatse, als dat beter is voor de beoordeling van de zaak. Dit gebeurt bijvoorbeeld vaak bij procedures naar aanleiding van een verkeersongeluk. De situatie ter plaatse is belangrijk om te bepalen hoe het zicht is, hoe druk het er normaal gesproken is en of er bijzondere omstandigheden zijn.

Ook als de procedure over een product gaat dat (vrijwel) onmogelijk naar de rechtbank kan worden gebracht kan een bezichtiging plaatsvinden. Een descente geeft de rechter meer duidelijkheid dan een foto, video of geluidsopname.

Op initiatief van partijen

Zowel de eisende partij als de gedaagde partij kunnen de rechter vragen om een plaatsopneming of bezichtiging. De rechter kan ook op eigen initiatief besluiten om een descente te plannen. Ter plaatse kunnen partijen opmerkingen maken, toelichting geven en vragen stellen, en kan worden gekeken of partijen alsnog willen schikken. Ook kunnen er getuigen worden gehoord. De griffier is ook mee en deze zal alle waarnemingen opschrijven.

Rechter Sherlock

Je zou kunnen denken dat het praktischer is als de rechter alleen op onderzoek uitgaat. Het kost minder tijd als hij zelf even langsfietst of Google (Maps) opent om een beeld te schetsen. Dit mag alleen niet. Het kan namelijk zo zijn dat er sprake is van een andere situatie nu dan toen of van bijzondere omstandigheden die de rechter dan dus mist. Bovendien hebben partijen niet de mogelijkheid om te reageren als zij niet worden betrokken bij de zoektocht van de rechter naar ‘de waarheid’.

Ieder geschil is dus aan de rechter voor te leggen. En als het voor de beslissing van uw geschil van belang is dat de rechter met eigen ogen of oren de situatie waarneemt, dan is dat gewoon mogelijk.

Advies nodig?

Wilt u meer weten over procedures of advies over uw probleem? Dan kunt u vrijblijvend contact opnemen met één van onze advocaten in Hoogeveen of Assen.Naar blogverzicht