Velden zijn niet correct ingevuld

Transitievergoeding voor langdurig zieke werknemers?

Minister Asscher heeft deze week aangegeven dat hij bereid is om onder bepaalde voorwaarden de transitievergoeding op te heffen.

De voorzitter van MKB-Nederland, Michaël van Straalen en FNV-voorman Ton Heerts, zijn in de gelegenheid gesteld om een voorstel te doen dat zal moeten leiden tot verbetering. Asscher heeft toegezegd naar het voorstel te kijken en deze bespreekbaar te maken met de Tweede Kamer. De wetgeving rondom de transitievergoeding die de werkgever aan een zieke werknemer betaald bij ontslag staat nu namelijk al op losse schroeven

Wat is een transitievergoeding?

Per 1 juli 2015 is de zogeheten ‘transitievergoeding’ ingevoerd. Kort gezegd houdt dit in dat vrijwel alle werknemers die langer dan twee jaar in dienst zijn bij onvrijwillig ontslag recht hebben op een financiële vergoeding: de transitievergoeding. Dat geldt ook voor werknemers die twee jaar of langer ziek zijn.

Wat houdt de transitievergoeding in voor de werkgever?

Werknemers kunnen na twee jaar ziekte worden ontslagen. Het opzegverbod bij ziekte eindigt in reguliere gevallen na deze periode van 104 weken. Voorheen had de zieke werknemer bij hoge uitzondering recht op ontslagvergoeding. De werknemer heeft vanaf 1 juli 2015 recht op een transitievergoeding, uitgekeerd door de werkgever. Ontslag van een zieke werknemer die al langer dan twee jaar in dienst is, kan sinds de invoering van de transitievergoeding tot flinke financiële schade voor bedrijven lijden.

Geen transitievergoeding bij slapend dienstverband

Voor de werkgever is het geen fijne situatie om tijdens ziekte twee jaar loon door te moeten betalen en vervolgens ook nog een bedrag aan transitievergoeding uit te moeten keren. Sinds de wetswijziging in juli 2015 is er een enorme toename van het zogenaamde ‘slapende dienstverband’. Steeds meer werkgevers kiezen er voor de werknemer niet te ontslaan na twee jaar ziekte. De werknemer blijft in dienst, maar dan onder een slapend dienstverband. De wet bepaalt namelijk dat er - in reguliere gevallen - na 104 weken ziekte geen loonbetalingsverplichting meer bestaat. Op basis van het ontbreken van een loonbetalingsverplichting wordt de arbeidsovereenkomst omgezet in een soort lege huls. De werknemer is nog steeds in dienst, maar er geldt geen betalingsplicht meer.

Voor- en nadelen van een slapend dienstverband

Hoewel het slapende dienstverband zeker voordelen heeft voor de werkgever, zijn er ook risico’s aan verbonden. Indien de werknemer zich beter meldt bij de werkgever ‘ontwaakt’ het slapende dienstverband. Hij maakt weer aanspraak op werk en daarmee ook op loondoorbetaling. Ook dient men zich te realiseren dat bij het afspiegelen in het geval van een reorganisatie het slapende dienstverband wordt meegerekend. Dit kan nadelig uitpakken voor de werkgever.

Getuigt een slapend dienstverband wel van goed werkgeverschap?

Minister Asscher verkondigde eerder dat het gebruik van het slapende dienstverband in strijd is met de verplichtingen van goed werkgeverschap en spoorde werkgevers aan er geen gebruik van te maken. Er zou mogelijk zelfs sprake zijn van strijd met Europese regelgeving. Of dat zo is zal het Europese Hof moeten beslissen.

Aanvulling: Op 8 november 2019 heeft de Hoge Raad in de Xella-uitspraak geoordeeld dat werkgevers moeten meewerken aan een beëindiging van een slapend dienstverband. De te betalen vergoeding kan de werkgever op grond van de Wet Compensatie Transitievergoeding (ingangsdatum 1 april 2020) via UWV gecompenseerd krijgen.

Omzeilen van transitievergoeding?

De kantonrechter te Gouda kreeg de vraag voorgelegd of een werkgever zich niet als “goed werkgever” heeft gedragen door het dienstverband niet te beëindigen. De werknemer stelde dat de arbeidsovereenkomst slechts in stand werd gehouden om onder betaling van de transitievergoeding uit te komen. De kantonrechter wees het verzoek van de werknemer af. Het was niet aannemelijk genoeg dat de werkgever de arbeidsovereenkomst enkel in stand hield om geen transitievergoeding te hoeven betalen. Er kunnen andere belangen zijn bij het in stand houden van de arbeidsovereenkomst. Bijvoorbeeld afspraken over een concurrentiebeding.  

Meer weten over transitievergoeding en slapend dienstverband?

Hoewel het mogelijk is om van slapende dienstverbanden gebruik te maken is het de vraag of dat ook verstandig is. Wij adviseren je graag nader over dit onderwerp. Neem contact op met ons kantoor in Assen of Hoogeveen.



Naar blogverzicht