Velden zijn niet correct ingevuld

Prettige kerst, gelukkig nieuwjaar en een behouden arbeidsovereenkomst!

Zo rond de feestdagen is het volop tijd voor kerstborrels, eindejaars- en nieuwjaarsrecepties. De kerstgedachte en het arbeidsrecht, gaan echter niet altijd samen. Kerstborrels, kerstverhalen, niet toegekende vrije dagen rond kerst en kerstpakketten, kunnen bron van diverse arbeidsgeschillen zijn. Zo is ook in de rechtspraak gebleken.

Waar gaat het mis?

Onderzoek van carrièresite Monsterboard concludeert dat 45% van de werknemers zich wel eens misdraagt tijdens een bedrijfsborrel. In 6% van de gevallen heeft dat zelfs tot het einde van de arbeidsovereenkomst geleid. Wellicht komt dat doordat de elementaire fatsoensregels nog al eens vervagen tijdens kerstborrels als gevolg van overmatig drankgebruik.

Kerstvaria: de gedragskaders

Zo heeft een werknemer in 2002 onder invloed van excessief alcoholgebruik zich op een personeelsfeest ernstig misdragen. De werknemer verstoorde op grovelijke wijze de act van het optredende artiestenduo, beledigde en bedreigde zijn leidinggevende als reactie op een vermaning, is met ontbloot bovenlijf gaan rondlopen in de danszaal, maakte seksuele toespelingen tegenover partners van collega’s en heeft een vrouwelijke collega in haar kruis betast. Om het geheel waardig af te sluiten heeft de werknemer tot slot geürineerd tegen een tafel in de danszaal. Het zal geen verbazing wekken dat de werknemer op staande voet werd ontslagen. Dit ontslag bleef bij de rechter in stand.

Ook het opvoeren van een kerststukje of het voorlezen van een kerstverhaal kan niet goed aflopen. Twee werknemers van Albert Heijn hadden in hun satirische kerstverhaal collega’s omschreven als zuurpruimen met het doordenkvermogen van ingevroren vissticks, kontenlikkers of ouwehoerende idioten. De werkgever werd vooral gierigheid verweten. Gevolg: ontslag op staande voet. Ook dit ontslag bleef bij de rechter in stand.

De werkneemster die een stapeltje van 40 kerstkaarten frankeerde met de frankeermachine op kantoor kon direct vertrekken, en de werkneemster die met kerst vrij had gevraagd maar niet gekregen en toch niet kwam opdagen werd ook op staande voet ontslagen.

Kerstgedachte of niet, van werkgevers wordt niet verlangd dat zij met de kerstdagen meer clementie betrachten.

Afschaffen dan maar?

Voor die werkgevers die zich na het lezen van deze waargebeurde zaken afvragen of het überhaupt verstandig is om nog een feestje te houden: wij advocaten zien natuurlijk vaak de zaken waarin het niet goed gaat. Maar een kerstdiner of kerstborrel is ook juist een mooie manier om samen met uw werknemers terug te kijken naar de successen die zijn behaald in het voorbije jaar en vooruit te kijken naar het komende jaar met nieuwe uitdagingen.

Borrel mét kerstgedachte

De bijeenkomsten zijn een mooie gelegenheid om met bekende en minder bekende collega’s te spreken en de onderlinge relaties te versterken. Dat zal weer kunnen leiden tot een betere samenwerking op de werkvloer. En ook dát is de kerstgedachte.

Actio Advocaten wenst u allen prettige feestdagen!



Naar blogverzicht