Velden zijn niet correct ingevuld

Is privé tanken met de zakelijke tankpas reden voor ontslag?

Een werkneemster van de thuiszorg heeft een aantal maanden lang regelmatig haar tank volgegooid op kosten van haar werkgever. Zij had een tankpas gekregen om te gebruiken wanneer zij in een auto van de thuiszorg reed, maar maakte hier privé ook graag gebruik van. De plotseling oplopende rekening kreeg de thuiszorg echter in de gaten, en de vrouw kreeg een werkstraf van zestig uur.

Onrechtmatig gebruik van zakelijke privileges

Het gebeurt vaker dat werknemers zakelijke privileges in de privésfeer gebruiken waar dat niet de bedoeling is. In het geval van het onrechtmatig tanken is er natuurlijk sprake van diefstal, kan er aangifte gedaan worden en wordt de werknemer gestraft. Dat de werknemer oneerlijk handelt, is duidelijk en daarom wordt de persoon gestraft. Maar hoe zit het met de arbeidsrechtelijke relatie tussen de werkgever en de werknemer? Kan de werkgever een werknemer op grond hiervan ontslaan of is dat onvoldoende om de overeenkomst te mogen beëindigen?

Wanneer mag een arbeidscontract per direct worden beëindigd?

In de wet is geregeld dat wanneer er dringende redenen zijn om een arbeidsovereenkomst te beëindigen, beide partijen dit zonder opzegtermijn kunnen doen mits zij direct vermelden wat deze reden is. Diefstal of andere gevallen waarbij het vertrouwen van de werkgever wordt geschonden worden expliciet als dringende reden genoemd. Dit betekent dat wanneer een werknemer steelt van de werkgever, deze werkgever direct het arbeidscontract kan beëindigen, zonder dat er sprake is van een opzegtermijn en te betalen ontslagvergoeding. Daarnaast kan de werkgever ook een schadevergoeding eisen van de werknemer voor eventuele schade, indien er sprake is van opzet of schuld.

Als werkgever juridisch advies nodig?

Uit onze arbeidsrechtpraktijk blijkt dat iedere situatie haar eigen aanpak en advies nodig heeft. Het blijft altijd zo dat de kantonrechter, mocht het zover komen, ook veel waarde toekent aan de persoonlijke en specifieke feiten en omstandigheden. Heeft u vragen over uw rechten als werkgever bij misbruik van zakelijke privileges door uw werknemer? Neem contact op met Actio Advocaten in Assen of Hoogeveen.



Naar blogverzicht