Velden zijn niet correct ingevuld

Bedrijfsgegevens en handelsnamen

Een bedrijf is verplicht om bepaalde bedrijfsgegevens te vermelden in de communicatie met klanten. De klant moet namelijk weten met wie hij te maken heeft. Er wordt op meerdere manieren met de klant gecommuniceerd. Welke gegevens ben je verplicht om te vermelden?

Bedrijfsgegevens op alle uitgaande communicatie

Een bedrijf moet volgens artikel 2:186 BW op alle uitgaande communicatie in ieder geval het volgende vermelden:

  • de volledige naam
  • de rechtsvorm 
  • de plaats van vestiging (statutaire zetel) 

In artikel 2:186 BW staat geschreven:

  1. Uit alle geschriften, gedrukte stukken en aankondigingen, waarin de vennootschap partij is of die van haar uitgaan, met uitzondering van telegrammen en reclames, moeten de volledige naam van de vennootschap en haar woonplaats duidelijk blijken.
  2. Indien melding wordt gemaakt van het kapitaal van de vennootschap, moet daarbij in elk geval worden vermeld welk bedrag is geplaatst, en hoeveel van het geplaatste bedrag is gestort.

Je kunt goed zien dat de wet niet meer van deze tijd is, want wie verstuurt er nog telegrammen? 

Vermelden van het KvK-nummer

Sinds 1 januari 2006 is het op grond van artikel 25 van de Handelsregisterwet voor ondernemingen ook verplicht om op alle uitgaande brieven, orders, facturen en andere aankondigingen het KvK-nummer te vermelden. Door de toevoeging van 'en andere aankondigingen' is ook digitale communicatie inbegrepen. Dus ook in uitgaande officiële e-mail bent je verplicht om jouw handelsnaam én KvK-nummer te vermelden. 

Bedrijfsgegevens vermelden op website

Wanneer een bedrijf online zijn diensten aanbiedt, is het bedrijf ook verplicht om de identiteit, vestigingsplaats en KvK-nummer te vermelden (artikel 3:15d BW). Deze gegevens moeten dus worden opgenomen op de bedrijfswebsite. 

Zijn aan jouw dienstverlening vergunningen verbonden of bent je bij een beroepsgroep ingeschreven, dan moet dit ook op de website vermeld worden.

Wat zijn de gevolgen van het niet vermelden van de juiste gegevens?

Allereerst is het niet vermelden van bedrijfsgegevens een strafbaar feit, op grond van de Wet Economische Delicten. Ten tweede kunnen er onduidelijkheden optreden over de (rechts)persoon met wie je zaken doet. Het is belangrijk om te weten met welke BV zaken worden gedaan, omdat vennootschappen nog wel eens gebruikt (misbruikt) worden om schuldeisers met lege handen te laten staan. Door de bedrijfsgegevens te vermelden op uitingen, kunnen dit soort problemen worden voorkomen.

Bij Actio hebben we vaak procedures gevoerd waarin de juiste partij met wie was gecontracteerd, een van de geschilpunten was. Daarom is het belangrijk om de bedrijfsgegevens goed te vermelden in de eigen communicatie en goed te checken bij je contractuele zakenpartners.

Advies van Actio

Meer weten over het gebruik van de bedrijfsgegevens en handelsnaam? Neem contact op met éen van onze advocaten in Assen of Hoogeveen.

Contactformulier



Naar blogverzicht