Velden zijn niet correct ingevuld

Hoe werkt het laten aanvragen van een faillissement?

Ondanks dat faillissementen aan de orde van de dag zijn, merken we dat er nog veel onduidelijkheid over blijkt te bestaan. Deze onduidelijkheid zit vooral in het aanvragen van het faillissement.

Een faillietverklaring kan niet buiten de rechter om, dus van de hoed en de rand hoef je niet te weten. Toch is het handig om enige basiskennis te hebben om te weten of het tot de (laatste) mogelijkheden behoort en wat er bij het laten aanvragen van een faillissement komt kijken.

Waaraan moet een faillietverklaring voldoen?

Het faillissement kan worden uitgesproken zodra de debiteur in ieder geval twee schuldeisers heeft. Eén vordering moet in ieder geval opeisbaar zijn, oftewel de uiterlijke betalingstermijn moet zijn verstreken. Of de debiteur niet kan of niet wil betalen, is niet van belang. Het gaat erom of de debiteur ‘is opgehouden te betalen’. Bent u de schuldeiser die voornemens is het faillissement aan te vragen, dan moet er nog een tweede schuldeiser bij. Dit wordt de steunvordering genoemd; samen voldoen de twee schuldeisers aan het criterium voor de faillietverklaring. Hieruit blijkt dat de criteria erg minimaal zijn; een snelle blik om u heen zal u meerdere potentiele faillissementen laten zien.

Wanneer wordt een faillissement uitgesproken?

De soep wordt nooit zo heet gegeten als zij wordt opgediend. Dat heeft ook hier weer te gelden. Eerst zal door middel van een verzoekschrift het faillissement worden aangevraagd. Deze moet worden opgesteld door een advocaat en bevat de gegevens van de partijen, zowel de debiteur en de schuldeisers, de vorderingen en de conclusie dat de debiteur heeft opgehouden te betalen. Ondersteund met de facturen en herinneringen en dergelijke, wordt het (summiere) verzoekschrift aangebracht bij de rechtbank. De rechter zal een zitting inplannen waar dan ook de debiteur zijn verhaal mag doen. De rechter oordeelt vervolgens op basis van alles wat geschreven en gezegd is en of de debiteur is opgehouden te betalen.

De kosten voor het aanvragen van een faillissement

Het voorgaande klinkt eenvoudig en zou je bijna doen denken dat het een goede oplossing is voor iedere debiteur die de eerste betalingstermijn laat verstrijken. Er zitten echter kosten aan verbonden, waardoor een financiële afweging moet worden gemaakt. Als aanvrager van een faillissement betaal je griffierecht. Op dit moment bedraagt het griffierecht voor bedrijven € 613,- en voor natuurlijke personen € 285,-. Indien de debiteur failliet is verklaard en aan het eind van de rit blijkt dat er voldoende baten zijn, dan krijgt de aanvrager deze kosten als preferente schuldeiser terug uit de boedel. De kans hierop is echter niet groot en daar hoeft u in het algemeen in de praktijk niet vanuit te gaan.

Faillissement aanvragen voor een schuldenaar?

Wilt u het faillissement laten aanvragen van een debiteur van u? Neem dan contact op met Actio Advocaten en juristen in Assen of Hoogeveen om uw verzoekschrift te laten opstellen en te vertegenwoordigen bij de procedure.



Naar blogverzicht