Velden zijn niet correct ingevuld

Aanvraag faillissement: één of meer schuldeisers?

Een faillissementsaanvraag is een krachtig incassomiddel dat wij voor onze cliënten geregeld inzetten. Als een debiteur niet betaalt en de vordering niet betwist is, kun je met een faillissementsaanvraag vaak sneller en goedkoper een vordering incasseren dan met een rechtbankprocedure.

Eén aanvrager is voldoende

De vraag die we vaak krijgen is of er voor aanvraag van het faillissement meer dan één schuldeiser nodig is. Het antwoord is simpel: nee. Ook een enkele schuldeiser kan het faillissement van een debiteur aanvragen. Het faillissement kan echter alleen door de rechtbank worden uitgesproken wanneer er meer schuldeisers zijn. Die schuldeisers hoeven niet per sé mede aanvrager te zijn.

Een steunvordering is vereist

Als een ondernemer in zijn eentje faillissement van zijn debiteur aanvraagt, is het voldoende dat hij tijdens de behandeling van de aanvraag aantoont dat er meerdere schuldeisers zijn. We noemen dat het ‘pluraliteitsvereiste’. Dat kan door steunbetuigingen van andere schuldeisers, of zelfs door een verklaring van de debiteur dat hij zijn schuldeisers niet meer kan betalen. Een aanvrager moet dus over ‘steunvorderingen’ beschikken.

actio-juridisch-servicecontract-banner

Wanneer heeft de schuldenaar opgehouden te betalen?

Toch probeert een schuldeiser zo nu en dan in zijn eentje het faillissement uitgesproken te krijgen. Recent speelde bij de Hoge Raad zo’n discussie. De aanvraag van de schuldeiser was afgewezen omdat hij niet had aangetoond dat er meerdere schuldeisers waren. De rechtbank en, in hoger beroep, het Gerechtshof wezen de aanvraag daarom af. De schuldeiser was principieel en ging naar de Hoge Raad. Daar stelde hij dat het pluraliteitsvereiste niet in de wet staat, maar dat enkel moet worden aangetoond dat de schuldenaar ‘in de toestand verkeert van opgehouden hebben te betalen’. Dat kan ook bij één schuldeiser, zo was de stelling.

Meer dan één schuldeiser blijft vereist

De Hoge Raad was het met die lezing van de wet niet eens. In het arrest dat hij wees, stelde de Hoge Raad dat het doel van het faillissement is dat het vermogen van de schuldenaar wordt verdeeld onder de gezamenlijke schuldeisers. Die moeten er dan wel zijn om überhaupt failliet te kunnen gaan.

Dus om een faillissement aan te vragen, is één schuldeiser voldoende. Maar om een schuldenaar failliet te krijgen, moet wel worden aangetoond dat er meerdere schuldeisers (steunvorderingen) zijn.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het incasseren van uw vordering door een faillissementsaanvraag? Neem contact op met onze gespecialiseerde advocaten via 0592-751900 (Assen) of 0528-820030 (Hoogeveen), of vul ons formulier in en wij bellen u zo snel mogelijk terug!

 


Naar blogverzicht