Nieuwe wet betaaltermijnen voor ondernemers
Als MKB ondernemer herkent u het misschien wel: grote bedrijven betalen hun facturen vaak erg laat. Ook al zet je op de factuur een betaaltermijn van 30 dagen, grote ondernemers bepalen zelf wanneer ze betalen.
Gebruikmaken van leverancierskrediet
Vaak worden zulke termijnen vastgelegd in inkoopvoorwaarden, dat zijn algemene voorwaarden die door de inkopende partij aan de leverancier worden opgelegd. Een betaaltermijn van zestig dagen is geen uitzondering, en met name in de bouw zijn er soms termijnen van wel 100 dagen. Dat betekent dat een MKB bedrijf 100 dagen lang moet wachten op haar geld. Grote ondernemingen maken zo gebruik van leverancierskrediet; goedkoop geld dat je niet bij de bank hoeft te lenen.
Wet uiterste betaaltermijn van zestig dagen voor grote ondernemingen
Daarom heeft de Tweede Kamer een nieuwe wet aangenomen, die probeert dit probleem tegen te gaan. De wet, die op 1 juli 2017 van kracht wordt, bepaalt dat betaaltermijnen tussen grote ondernemingen en MKB-ers of ZZP-ers niet langer mogen zijn dan zestig dagen. Hoe gaat dat in zijn werk?
Langere betaaltermijn is nietig
Een multinational sluit een contract met een MKB bedrijf. Die multinational hanteert inkoopvoorwaarden waarin een betaaltermijn van 90 dagen staat. Volgens de nieuwe wet is zo’n afspraak nietig. De maximale termijn is namelijk zestig dagen, volgens de wet. De nietige termijn wordt dan automatisch omgezet in een termijn van 30 dagen. Bovendien gaat na dertig dagen wettelijke handelsrente (nu 8%) lopen, en kan de ondernemer die rentevordering tot vijf jaar later nog incasseren. Dat is interessant; want die rente kan dan nog gevorderd worden nadat de handelsrelatie tussen de bedrijven is geëindigd.
Het effect van de nieuwe wet betaaltermijnen
Of de nieuwe wet onredelijk lange betaaltermijnen werkelijk tegengaat, moeten we afwachten. Het rentenadeel is voor de grootbedrijven niet heel groot. Stel, voor een vordering van 100.000 euro heeft een grootbedrijf een betaaltermijn van 90 dagen afgesproken. Wettelijk converteert die termijn in een termijn van 30 dagen. Daarna gaat de handelsrente lopen. Wordt de vordering toch pas na 90 dagen betaald, dan moet er 60 dagen rente worden voldaan. Stel dat het grootbedrijf die rente van € 1.315,- niet betaalt, dan is dat geen bedrag waarvoor je gaat procederen.
Advies nodig?
Door de wetswijziging moeten bestaande contracten worden aangepast. Heeft u een langlopend contract met een grootbedrijf, en wilt u meer informatie over de betaaltermijnen? Neem contact op met één van onze advocaten in Hoogeveen.
Naar blogverzicht