Velden zijn niet correct ingevuld

Aanvragen faillissement schuldenaar: een effectief incassomiddel

In onze praktijk krijgen we nog altijd de vraag wat de mogelijkheden zijn om een debiteur tot betaling te bewegen. Vaak is het station van herinnering, aanmaning en incasso dan al gepasseerd zonder dat het heeft geleid tot betaling.

Het op pad sturen van een paar kleerkasten is niet toegestaan dus ook daar ligt niet de oplossing. De advocaten van Actio gaan voor het beste resultaat, waarmee efficiëntie onlosmakelijk verbonden is. De oplossing kan daarbij worden gevonden in het aanvragen van het faillissement van de aanhoudende wanbetaler. Reken maar dat we dan te weten komen of deze debiteur niet kán of niet wíl betalen. In het laatste geval zal de betaling niet lang meer op zich wachten. De tijd tikt en het voortbestaan van zijn bedrijf staat op het spel.

Een faillissementsverzoek indienen

Door het indienen van een verzoekschrift met daarin in ieder geval twee schuldeisers genoemd en één opeisbare vordering, raakt de debiteur in kennis van de faillissementsaanvraag en zal de rechter de procedure in gang zetten. Er wordt een zitting gepland waar de debiteur de gelegenheid krijgt zijn zegje te doen. De periode tussen de aanvraag en de zitting is voor u het meest interessant; zal de debiteur er alles aan doen om het faillissement dat boven zijn hoofd hangt, te vermijden? Dat is de hamvraag en dat is de reden geweest voor nadere actie.

Forceren van een betaling door de schuldenaar

Indien de schuldenaar niet kan betalen, zal hij niet in staat zijn in aanloop naar de zitting en/of de faillietverklaring u alsnog te betalen. Dat is vervelend, maar dat zou niet anders zijn geweest indien u nog een jaar aanmaningen had gestuurd of een incassoprocedure zou zijn begonnen bij de rechtbank. Indien de schuldenaar niet wilde betalen, dan is er een grote kans dat daar verandering in is gekomen op het moment dat hij geconfronteerd wordt met het verzoekschrift. Een faillissement zal niet gewenst zijn waardoor de betaling alsnog plaatsvindt. De kosten van het griffierecht en de advocaat bent u dan wel kwijt. Daarom melden we altijd aan de schuldenaar dat we het faillissementsverzoek pas intrekken nadat de hoofdsom én de kosten zijn betaald. Zo draait u niet zelf op voor deze kosten.

Hulp nodig bij het innen van uw vordering?

Het aanvragen van faillissement is dus een effectief incassomiddel. Wilt u meer weten of bent u benieuwd in hoeverre u geholpen kunt worden bij het innen van uw vordering? Actio Advocaten en juristen in Assen of Hoogeveen helpt u graag verder en kan voor u de aanvraag indienen.Naar blogverzicht