Velden zijn niet correct ingevuld

Ontbinding van een koop op afstand

Waar gebeurd: een cliënt van Actio heeft zonder dat hij het zelf wist, via een internetveiling een vliegtuig gekocht. Daarover berichtte dagblad Telegraaf op 10 augustus. Wat was er gebeurd? Onze cliënt, kok van beroep en op het punt in het huwelijk te treden, kreeg een mail van een bekend online veilinghuis met het verzoek om ruim dertigduizend euro over te maken. Hij was namelijk de hoogste bieder op een kavel, te weten een vliegtuig. Gefeliciteerd!

Onbewuste aankoop
Cliënt wist van niets, maar had een mobiele telefoon die erg haperde. Het bleek dat de telefoon door een defect in het scherm zelfstandig de app had geopend en tot vier maal toe een bod op het vliegtuig had uitgebracht. Cliënt had zichzelf drie keer overboden. Het veilinghuis was echter onvermurwbaar; gekocht is gekocht en bewijs maar eens dat het door de telefoon komt. Dat is technisch bijna onmogelijk.

Herroepingsrecht

Toen wij de zaak kregen, kwamen we al snel met de oplossing. Sinds de Wet Koop op Afstand in Nederland is ingevoerd, bestaat er een zogenaamd ‘herroepingsrecht’. Dat houdt in dat een koopovereenkomst die op afstand (internet, telefoon) is gesloten, door de consument ontbonden kan worden. In 2014 is die wet door Europese richtlijnen aangepast en is de termijn voor ontbinding op 14 dagen na aankoop gesteld. Omdat onze cliënt heel snel na ontvangst van de rekening van het veilinghuis bij ons kwam, hebben we tijdig van dat herroepingsrecht gebruik kunnen maken. Zo konden we juridische haarkloverij over wie het vliegtuig nu had gekocht (cliënt of de telefoon), en of de wil van cliënt al of niet op de koop was gericht, vermijden.

Eind goed al goed?

Het veilinghuis heeft uiteindelijk bericht dat cliënt niet aan de koop gehouden wordt. Hij was even mikpunt van hilariteit en spot op zijn eigen bruiloft, maar alles kwam op zijn pootjes terecht.

Juridisch advies nodig over contracten?

Zit u in de knel met een lopende overeenkomst of houdt een debiteur zich niet aan de afspraak? Wij helpen u graag. Neem contact op met onze advocaten in Assen of Hoogeveen.Naar blogverzicht