Agentuurovereenkomst, wat is dat precies?
Wat is een agentuurovereenkomst?
Voor een ondernemer die producten maakt, kan het nuttig zijn om een derde zijn producten te laten verkopen: de handelsagent. De overeenkomst die deze partijen met elkaar sluiten wordt ook wel een agentuurovereenkomst genoemd. De handelsagent bemiddelt tussen de ondernemer (principaal) en klanten (derde partijen) bij het tot stand brengen van overeenkomsten. Daarbij handelt de handelsagent niet in eigen naam, maar sluit overeenkomsten op naam en voor rekening van de ondernemer.
Een goed opgestelde agentuurovereenkomst kan voor beide partijen veel voordelen opleveren, waarbij de ondernemer (principaal) zich kan concentreren op zijn kernactiviteiten en de handelsagent zorgt voor de klantenwerving en transactieafhandeling. Dit biedt het voordeel dat de ondernemer zelf niet actief naar klanten hoeft te zoeken, omdat de handelsagent deze taak overneemt.
Waarover gaat een agentuurovereenkomst?
De agentuurovereenkomst kan betrekking hebben op verschillende soorten overeenkomsten voor bijvoorbeeld verkoop van goederen, aankoop van producten of dienstverlening. De handelsagent ontvangt voor zijn bemiddelingswerkzaamheden een provisie (vergoeding); dit is vaak een percentage van de waarde van de overeenkomst.
Partijen sluiten de overeenkomst voor bepaalde of onbepaalde tijd. Er is sprake van een ‘vaste betrekking’ tussen de partijen, wat betekent dat de samenwerking doorgaans een duurzaam karakter heeft. De regelgeving omtrent een agentuurovereenkomst is geregeld in Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek, namelijk in artikel 7:428 e.v. BW.
Juridisch kader van de agentuurovereenkomst
Bij het opstellen en uitvoeren van de agentuurovereenkomst zijn verschillende wettelijke bepalingen van toepassing. In de basis zijn de algemene bepalingen voor overeenkomst van opdracht van toepassing, zoals vastgelegd in artikelen 7:400 tot 7:413 BW.
Een agentuurovereenkomst is vormvrij. Dat betekent dat deze niet schriftelijk vastgelegd hoeft te worden. Een mondelinge afspraak kan dus ook als een geldige agentuurovereenkomst worden beschouwd. Er is wel een belangrijke dwingende regel: op verzoek van een van de partijen is de ander verplicht om een ondertekend schriftelijk document te verstrekken dat de geldende inhoud van de agentuurovereenkomst weergeeft, dit staat beschreven in art. 7:428 lid 3 BW. Daarnaast zijn ook de bepalingen voor bemiddelingsovereenkomsten van toepassing, zoals beschreven in artikelen 7:425 tot 7:427 BW.
Vanwege de specifieke aard kent de Nederlandse wet een bijzondere regeling voor de agentuurovereenkomsten, deze staan beschreven in artikelen 7:428 tot 7:445 BW. De bepalingen uit deze regeling bieden voor zowel ondernemer als handelsagent duidelijke richtlijnen voor de rechten en plichten over en weer, wat leidt tot extra bescherming van beide partijen.
Hierbij kun je denken aan het opnemen van bijvoorbeeld een concurrentiebeding. In het concurrentiebeding staat dat de handelsagent gedurende de agentuurovereenkomst en/of bepaalde periode na afloop van de agentuurovereenkomst geen werkzaamheden mag verrichten die concurreren met de bedrijfsactiviteiten van de ondernemer. Daarnaast kun je ervoor kiezen om een exclusiviteit op te nemen in de overeenkomst. Dit houdt in dat de ondernemer gedurende de agentuurovereenkomst niet een andere handelsagent zal aanstellen.
Door een agentuurovereenkomst op de juiste wijze op te stellen zorgt dit voor een succesvolle en duurzame samenwerking tussen de betrokken partijen.
Heb je vragen over een agentuurovereenkomst? Neem vrijblijvend contact op met een van onze advocaten in Hoogeveen.
Naar blogverzicht