Velden zijn niet correct ingevuld

Geschiedenis van de toga: wanneer en waarom draagt een advocaat een toga?

Waarom draagt een advocaat een toga? Dat is een vraag die ons geregeld gesteld wordt. Daarom gaan wij in deze blog in op de geschiedenis van de toga. Want sinds wanneer dragen advocaten een toga? En mag een advocaat zelf bedenken hoe zijn toga eruitziet of zijn er regels voor? In deze blog lees je het antwoord op deze vragen!

Een zwarte, lange mantel met een witte doek. Op deze manier wordt de toga geregeld omschreven. Dit ambtskostuum is echter niet zomaar een zwarte mantel, want er zijn specifieke kledingvoorschriften vastgelegd. Daarnaast hebben de twee onderdelen van het kostuum een betekenis. De toga, het zwarte gedeelte, staat voor het afwijzen van ijdelheid. En de bef, het witte gedeelte, staat voor neutraliteit. Toga is een Latijns woord en betekent bedekking of bekleding.

Napoleon Bonaparte

Het dragen van een toga is ingevoerd door Napoleon Bonaparte. Hij voerde de verplichting om een toga te dragen in, omdat hij meende dat de advocaat er is voor de cliënt. Het is dan niet de bedoeling dat de rechter wordt beïnvloed door de persoonlijke kenmerken van de advocaat. Met het dragen van een toga wordt voorkomen dat een partij wordt bevoordeeld of benadeeld vanwege de zichtbare rijkdom, kleding of sieraden van de advocaat. Doordat er een toga gedragen wordt, ontstaat er meer gelijkheid in de rechtszaal. Daarom draagt niet alleen de advocaat een toga; ook de rechters, officieren van justitie en griffiers dragen er een. Er zijn kleine verschillen tussen de toga’s die zij dragen. Hoe hoger de functie is, hoe luxer de toga wordt.

De toga van een advocaat

In de meeste zaken is het voor de advocaat verplicht om een toga te dragen. Napoleon had dit vastgelegd in wetten en decreten. Nu is het dragen van een toga bij koninklijk besluit geregeld. Daarin staat onder andere:

“De toga is een lange wijde mantel met een staande kraag ter hoogte van ongeveer 4 cm, welke kraag aan de voorzijde in het midden een opening heeft van 8 cm. De toga is geheel gemaakt van zwarte stof, neerhangende tot ongeveer 10 cm boven de grond, in het midden van de achterzijde onder de kraag, evenals zijwaarts aan de bovenkant van de wijde mouwen, geplooid ingenomen, met aan de onderkant der mouwen omslagen ter breedte van ongeveer 20 cm en aan de voorzijde in het midden van boven tot onder om de 5 cm voorzien van een niet glimmende kleine zwarte knoop, een en ander in overeenstemming met de bij dit Reglement gevoegde afbeeldingen.”

Een advocaat draagt de toga in de rechtszaal, als hij op zijn eigen kantoor aan het werk is hoeft hij geen toga te dragen.

Actio Advocaten is een advocatenkantoor voor ondernemers. Wil jij antwoord op jouw juridische vraag? Neem dan contact op met onze gespecialiseerde advocaten via 0592-751900 (Assen) of 0528-820030 (Hoogeveen), of vul ons formulier in.Naar blogverzicht