Velden zijn niet correct ingevuld

Huib Scheper als Advocaat voor de Klas

Advocaat Huib Scheper voor de klas; dat gebeurt niet vaak. Voor het project Advocaat voor de Klas maakte hij graag een uitzondering! Huib mocht als advocaat van Actio een enthousiaste groep leerlingen vertellen over recht. En als afsluiter van het project begeleidde hij de oefenrechtbank waarin de leerlingen zelf drie zittingen spelen. 

De leerlingen van groep 8 van CBS De Morgenster uit Hoogeveen hebben dankzij het project Advocaat voor de Klas kennisgemaakt met recht en wetving. Het project werd op 5 april afgetrapt met een workshop, gegeven door Huib en Lars Hogendoorn van de Junior Jurist Academie. Huib en Lars legden uit waarom het recht bestaat en hoe dat werkt. Wie bepaalt eigenlijk wat de regels zijn, en waarom zijn die er uberhaupt? Dankzij anekdotes uit de praktijk werd de workshop nog levendiger voor de leerlingen. Huib Scheper: ‘Het is leuk om de kinderen op deze manier te leren over het recht en te zien hoe zij daar hun eigen ideeën over hebben.’ De vier weken daarna leerden de leerlingen nog meer over de Grondwet, privaat- en publiek recht, de rechterlijke macht en de advocatuur. 

Vrijdag 17 mei was de afsluiting van het project: tijd voor de oefenrechtbank! De leerlingen kregen zelf de rol van rechters, officieren van justitie, advocaten en verdachten en speelden drie zittingen tijdens een oefenrechtbank, compleet gekleed in echte toga's. Tijdens de drie zittingen voerden de advocaten goede argumenten aan om de verdachte vrij te pleiten of hun cliënte te behoeden voor ontslag, getuigen werden gehoord en de verdachte mocht het laatste woord voeren. De rechters kwamen met hun uitspraak met een soms zeer praktische inslag. Zo luidde het oordeel tegen de kale stewardess: ‘Als u een pruik op zet, dan hoeft u niet te worden ontslagen.’

Foto: CBS De Morgenster

actio-juridisch-servicecontract-bannerNaar nieuwsoverzicht