Velden zijn niet correct ingevuld

Half uur werk is drie uur loon: oproepcontracten

Zo luidde de kop diverse persberichten onlangs. Hoe zit het nou? U heeft een oproepkracht voor een bepaald aantal uren per week met onvoorspelbare werktijden. Met name in de taxi- horeca- en supermarktbranche komt dit veel voor. Het adequaat inzetten van oproepkrachten is soms een hele kunst. U bent tenslotte vaak ook afhankelijk van externe factoren.

Een voorbeeld voor de horecabranche. Piet Paulusma voorspelt dat het mooi weer zal worden aankomend weekend. U vraagt daarop uw oproepkrachten om zaterdagochtend acht uur aanwezig te zijn. Helaas slaat het weer om en zal het de hele dag regenen. Uw oproepkrachten kunnen om half negen weer naar huis. Moet u nou desondanks in dit soort situaties drie uur loon betalen?

Het antwoord is kort maar duidelijk: Ja. Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden onlangs besloten in een zaak die een taxichauffeuse had aangespannen. Zij vond dat ze te weinig betaald had gekregen. Ze ontving alleen loon voor haar netto werktijd.

Als een werknemer met een oproepcontract op een dag een kwartier werkt, moet hij de overige 2 uur en 45 minuten ook uitbetaald krijgen. Volgens het gerechtshof is de regeling een compensatie voor de onzekerheid waarin een werknemer met een dergelijk contract verkeert.

Wel is het zo dat als oproepen aansluiten bij vaste werktijden er doorgeteld moet worden. Dat geldt ook bij verschillende oproepen op dezelfde dag. Stel dat bij de eerste oproep gewerkt wordt vanaf 08.00 uur, dan moet drie uur worden betaald tot 11.00 uur. Start de tweede oproep om 10.45 uur en loopt die door tot 12.00 uur, dan moet betaald worden van 08.00 tot 12.00 uur, dus vier uur.

Het is overigens de eerste keer dat een gerechtshof zich hierover zo duidelijk uitspreekt, ik sluit niet uit dat hier nog vaker over geprocedeerd wordt. Wel dient u er als ondernemer met oproepkrachten uiteraard rekening mee te houden.

Normaliter kunnen werknemers tot vijf jaar terug aanspraak maken op loon. Naar aanleiding van deze uitspraak van het gerechtshof te Leeuwarden verwacht ik dat veel werknemers dit arrest zullen aangrijpen om over de afgelopen vijf jaar nog aanspraak te maken op hun recht van drie uur loon uitbetaling in gevallen waarin zij minder dan drie uur hebben gewerkt. De vraag is natuurlijk of het arrest van het gerechtshof te Leeuwarden dusdanig kan worden uitgelegd. Ook dit is iets waar u vanuit uw organisatie alert op dient te zijn.

Overigens zijn oproepcontracten op zich een bron van aandacht. Wist u bijvoorbeeld dat u als werkgever na verloop van tijd gehouden bent oproepkrachten door te betalen aan de hand van het gemiddeld aantal gewerkte uren, ook als u de werknemer niet meer oproept, maar daar nog wel een contract mee heeft?

Wat kunnen wij voor u doen? Het gerechtshof heeft duidelijkheid willen scheppen. Maar door het arrest van het gerechtshof ontstaan weer nieuwe vraagstukken. Als u aangesproken wordt door uw werknemer voor uitbetaling van loon over de afgelopen vijf jaar naar aanleiding van dit arrest, neem dan contact met een van onze advocaten op.

Meer weten?

Neemt u ook gerust eens contact met ons op om de voor- en nadelen van een oproepcontract te bespreken. Wij zijn er van overtuigd dat we u een passend advies voor een alternatief kunnen geven.



Naar nieuwsoverzicht