Velden zijn niet correct ingevuld

Dag van de ondernemer

MKB-ondernemers, jullie verdienen een pluim!

Vrijdag 18 november 2022. Vandaag is het de Dag van de Ondernemer. Na Moederdag, Vaderdag en Secretaressedag is er sinds 2016 ook een aparte dag voor jullie. Een dag om de MKB-ondernemer in het zonnetje te zetten!

Waarom een Dag van de Ondernemer?

De Dag van de Ondernemer is in het leven geroepen door MKB-Nederland. Maar waarom eigenlijk? Omdat jullie met jullie bedrijf groei, banen en welvaart creëren en daarmee de economie draaiende houden. MKB-Nederland vindt dat jullie daarvoor respect verdienen en wil jullie met een eigen dag een bedanken voor jullie durf en doorzettingsvermogen.

Ook Actio zet de MKB-ondernemer graag in het zonnetje

Actio Advocaten is de vaste juridisch adviseur en advocaat voor MKB-ondernemers. Wij zien dus iedere dag waar jullie tegenaan lopen. Hoe jullie innoveren, welke risico’s jullie daarbij nemen en hoe jullie grenzen opzoeken. Maar we zien ook hoe nuchter en daadkrachtig jullie zijn. En hoe wars van overbodige zaken en juridisch geneuzel. Hoe jullie koers houden bij tegenwind. Of juist de koers verleggen als er stormachtig weer op komst is. En stormachtig was het, de afgelopen jaren. Ook de komende tijd staan ondernemers weer de nodige uitdagingen te wachten.

Uitgelicht: re-integratieverplichtingen van de werkgever

Maar als we er dan één onderwerp moeten uitlichten waarvoor MKB-ondernemers dit jaar een pluim verdienen, is het de omgang met een (langdurig) zieke medewerker. Want als een medewerker onverhoopt ziek wordt, krijg je nogal wat op je bordje:

•     Een loondoorbetalingsplicht van 104 weken.

•     Re-integratieverplichtingen, beginnend met een verzuimmelding bij de arbodienst, gevolgd door een plan van aanpak, periodieke evaluaties en een eerstejaarsevaluatie. Om in het tweede jaar aan de slag te moeten met de WIA aanvraag en het re-integratieverslag.

•     Een loonsanctie van het UWV als er iets niet in orde is.

•     Mogelijk verhoogde ZW- en WGA-premies.

Bij de grotere werkgevers is dit allemaal niet zo’n probleem en in het algemeen goed op te vangen. Maar hoe kleiner de werkgever, hoe groter de belasting. Soepelere wet-en regelgeving zou hier verlichting kunnen en - vinden wij - moeten brengen. Ondanks rapporten van de commissie Borstlap (2020) en de SER (2021), lijkt er op dit punt echter nog geen nieuwe wetgeving op komst.

Hulde dus, hulde aan al die grote en kleine ondernemers, die zich naast hun ondernemende activiteiten en administratieve rompslomp zo netjes aan hun re-integratieverplichtingen houden. Dat is niet alleen goed ondernemerschap, maar ook goed werkgeverschap! Dus ondernemers, mede namens al die zieke werknemers, dankjewel en ga zo door!

 Naar nieuwsoverzicht