Rechtsgebieden

Actio betekent procedure in het Latijn en staat voor het verrichten van een actie om recht te halen. Het Romeinse recht, waar ons civiele rechtstelsel op is gebaseerd, was gevormd rondom deze procedures (actiones). Een bekende actio die ook in ons huidig recht voorkomt is de Actio Pauliana, die benadelingshandelingen in en buiten faillissement tegengaat.

 

Comparitie van partijen


Comparitie van partijen is een mondelinge behandeling. Comparitie is een ander woord voor vergelijking. Partijen moeten persoonlijk bij de rechter verschijnen om de zaak mondeling toe te lichten. De rechter gebruikt de zitting om zich te laten informeren en om te kijken of partijen er onderling nog kunnen uitkomen. Een comparitie van partijen duurt meestal ongeveer anderhalf uur.

Tijdens de comparitie kunnen partijen hun standpunten nog eens toelichten. Meestal pleiten de advocaten korte tijd, waarna de rechter vragen aan partijen stelt. Als partijen geen schikking treffen, zal de rechtbank binnen zes weken na de comparitie vonnis (of bij het Gerechtshof: arrest) wijzen.

Meer weten?

Actio Advocaten en Juristen is de juridische partner voor het MKB. Wij zijn gevestigd in Assen en Hoogeveen. Neem contact op met één van onze medewerkers of vul ons 'bel mij terug' formulier in. Er wordt dan binnen 24 uur contact met u opgenomen.<< terug naar de veel gestelde vragen
Contract Generator Faillissement Manager