Velden zijn niet correct ingevuld

Nieuw kabinet: wat verandert er voor ondernemers?

Op dinsdag 10 oktober is het regeerakkoord van het kabinet Rutte III gepresenteerd. Daarin staan verschillende maatregelen die van belang zijn voor MKB ondernemers. Actio zet enkele van die maatregelen, die ook van invloed zijn op de juridische praktijk, voor u op een rij.

1. Loondoorbetaling bij ziekte aangepast

Al lange tijd een doorn in het oog van kleine ondernemers: bij ziekte van werknemers moest het loon twee jaar lang doorbetaald worden. Daar kan een ondernemer zich tegen verzekeren, maar die verzekeringen zijn erg duur. Het nieuwe kabinet brengt de loondoorbetalingsplicht voor kleine MKB ondernemers (tot 25 werknemers) terug naar 12 maanden. Dit is goed nieuws, omdat kleine bedrijven daardoor minder werk en administratieve rompslomp zullen hebben bij ziekteverzuim. Ook kunnen de premies voor verzuimverzekeringen daardoor omlaag, omdat er minder risico te verzekeren valt.

2. Ontslagrecht versoepeld

Het nieuwe kabinet vindt dat het te ingewikkeld is geworden voor werkgevers om mensen te ontslaan. Waarschijnlijk wordt het aantal ontslaggronden verhoogd. Die maatregel is niet gratis.

3. Ontslagvergoeding

Bij de Wet Werk en Zekerheid uit 2015 is de transitievergoeding geintroduceerd. Die vergoeding moet door werkgevers worden betaald na twee jaar dienstverband. Dit verandert. Werknemers hebben nu vanaf de eerste werkdag recht op een ontslagvergoeding. Ook wordt de ontslagvergoeding hoger.

4. Arbeidscontracten voor bepaalde tijd

Ook de in 2015 ingevoerde maatregel dat na 2 jaar contract voor bepaalde tijd een contract voor onbepaalde tijd moest worden gegeven, verdwijnt. In plaats daarvan komt de periode van 3 jaar weer terug. Dus na drie jaar bepaalde tijd, volgt een vast contract.

5. ZZP-ers

Belangrijke maatregel is dat wanneer ZZP-ers te weinig verdienen (125% van het wettelijk minimumloon) en langer dan drie maanden bij een opdrachtgever werken, zij recht krijgen op een vast contract. Daar schuilt voor veel ondernemers, met name in de bouw, een groot risico in. Het is dus van belang dat u goed controleert hoe lang u werkt met ZZP-ers en hoe hoog hun beloning is. Er wordt een minimum uurtarief ingevoerd van 15 tot 18 euro voor ZZP-ers.

6. Ouderschapsverlof

Vanaf 2020 krijgen ouders vijf weken ouderschapsverlof tegen 70% van het minimum loon. Ook die maatregel is voor kleine ondernemers erg nadelig. Vanaf 2019 hebben ouders recht op vijf dagen ouderschapsverlof (was twee).

Zoals u kunt zien blijft de arbeidsmarkt in beweging. De Wet Werk en Zekerheid is nauwelijks ingevoerd, of grote delen gaan opnieuw veranderen. Uiteraard zullen wij bij Actio de ontwikkelingen op de voet blijven volgen en mag u van ons verwachten dat wij u van dienst zijn met adviezen die up to date zijn.

Heeft u vragen over de gevolgen van de kabinetsplannen voor uw bedrijf? Neem dan vooral contact op met een van onze arbeidsrecht specialisten en advocaten.



Naar blogverzicht