Velden zijn niet correct ingevuld

Per 1 mei 2016 verdwijnt de VAR

Het nieuwe jaar gaat gepaard met de nodige veranderingen. Zo verdwijnt per 1 mei 2016 de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie). Actio informeert u graag over de wijziging en de DBA: Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie.

Wat is een VAR?

VAR staat voor Verklaring Arbeidsrelatie en wordt door de Belastingdienst afgegeven om de bedrijfsrechtelijke staat van een professional te bepalen. Met de VAR wordt dus vooraf bepaald of iemand voldoet aan de criteria die aan een zelfstandige worden gesteld. De juiste soort VAR verklaart dat er geen sprake is van loondienst en geeft een vrijwaring voor inleners ten aanzien van loonbelasting en sociale premies. Een VAR was nooit verplicht. Toch vroegen of eisten veel opdrachtgevers dat de opdrachtnemer over een VAR beschikte.

Wat gaat er per 1 mei 2016 veranderen?

De VAR bestaat nog tot 1 mei 2016. Daarna gaat de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (Wet DBA) in. De VAR wordt hiermee vervangen door verschillende modelovereenkomsten. De Belastingdienst heeft een aantal modelovereenkomsten per sector opgesteld. In plaats van de VAR kunnen de inlener en de zelfstandige professional één van deze overeenkomsten te gebruiken. De modelovereenkomsten zijn in te zien en te downloaden via de website van de Belastingdienst. Ook is het voor opdrachtgever en -nemer mogelijk om zelf een overeenkomst op te stellen en ter goedkeuring voor te leggen. De Belastingdienst beoordeelt dan of de opdrachtnemer niet in loondienst is en of de opdrachtgever is vrijgesteld van het betalen van loonheffingen.

Wat betekent dit voor de ZZP’er?

Wordt er gewerkt volgens een overeenkomst die door de Belastingdienst is opgesteld of beoordeeld, dan heeft de opdrachtgever vooraf zekerheid dat hij geen loonheffingen hoeft in te houden en te betalen. Voor de ZZP’er is het belangrijk om te weten dat hij niet verzekerd is voor de werknemersverzekeringen (WW, ZW en WIA). De zelfstandige dient zelf voorzieningen te treffen om deze –onverwachte- kosten te kunnen dekken. Een zelfstandige professional ontvangt namelijk geen uitkering bij werkloosheid, ziekte of arbeidsongeschiktheid.

Keuzevrijheid

Partijen zijn niet verplicht om gebruik te maken van de modelovereenkomst. Ook zijn partijen niet verplicht de door henzelf opgestelde overeenkomst aan de Belastingdienst voor te leggen. Het voordeel van een toets door de Belastingdienst is dat de opdrachtgever dan vooraf zekerheid heeft dat  hij geen loonheffingen hoeft in te houden en te betalen. Wordt er niet gewerkt volgens de overeenkomst die door de Belastingdienst is opgesteld of beoordeeld, dan kunnen partijen zelf bepalen hoe zij de samenwerking vormgeven en of de opdrachtgever wel of geen loonheffingen betaalt.

Implementatietermijn

Van 1 mei 2016 tot 1 mei 2017 is er een implementatietermijn. In deze periode kunnen opdrachtgevers en opdrachtnemers eventueel hun werkwijze aanpassen om met de nieuwe overeenkomsten te werken. Gedurende deze periode houdt de Belastingdienst wel toezicht, maar nemen ze nog geen handhavingsmaatregelen. Gevallen van fraude zijn hier uiteraard een uitzondering op.

Meer weten?

Wilt u weten wat er exact voor u verandert in uw situatie? Dan kunt u voor advies contact opnemen met Actio Advocaten.

 



Naar blogverzicht