Velden zijn niet correct ingevuld

14 dingen die je nooit moet zeggen op je laatste werkdag

Afscheid nemen bestaat niet. Hoort u bij het lezen van deze titel ook gelijk het liedje van Marco Borsato? Ik wel.

Na bijna tien jaar bij Actio Advocaten te hebben gewerkt, neem ik per 31 mei 2017 afscheid van dit mooie kantoor. De advocatuur is een prachtig vak waar ik met veel trots in heb gewerkt de afgelopen jaren, maar het is tijd voor verandering. Ik wil mijn focus verleggen naar de andere kant van de rechtszaal.

Vanaf 1 juni a.s. treed ik daarom in dienst van de Rechtbank Noord-Nederland op de afdeling privaatrecht.

Iemand stuurde me ter afscheid een link naar een website met het artikel “14 dingen die je nooit moet zeggen op je laatste werkdag”. Het artikel bevat welbedoeld en vermakelijk advies, en is gelijk de inspiratie voor mijn laatste weblog. Want of het nu je laatste werkdag is of niet, het arbeidsrecht blijft onverkort van toepassing. Zo bleek ook in een procedure van de rechtbank Zwolle van een aantal jaren geleden.

In de betreffende procedure was met een werknemer vanwege een reorganisatie de arbeidsovereenkomst met toestemming van het UWV opgezegd. Voor de werknemer gold daardoor een sociaal plan.

Kort voor de einddatum heeft de werknemer zich schuldig gemaakt aan rijden onder invloed. Zijn rijbewijs is toen voor de duur van tien maanden ingevorderd. Tijdens die periode reed de werknemer toch met de hem door de werkgever ter beschikking gestelde lease-auto en veroorzaakte hij een ongeval onder invloed van alcohol (zes maal de toegestane hoeveelheid!).

De werkgever twijfelt geen moment en ontsloeg de werknemer op staande voet, 1 dag voor de einddatum van zijn arbeidsovereenkomst, wegens het rijden onder invloed, het verzwijgen van de rijontzegging, het veroorzaken van schade aan de auto en het daardoor verloren vertrouwen. Door het ontslag op staande voet verliest de werknemer zijn aanspraken op grond van het sociaal plan en stond hij met lege handen.

De kantonrechter te Zwolle liet het ontslag op staande voet in stand. De werknemer was in de gegeven omstandigheden terecht op staande voet ontslagen.

Zo ziet u maar, ook werknemers waarvan de arbeidsovereenkomst bijna eindigt kunnen rechtsgeldig op staande voet worden ontslagen. Wilt u advies over ontslag op staande voet, dan kunt u terecht bij mijn collega’s in Assen of Hoogeveen.

En ik? Ik kijk met ontzettend veel trots en plezier terug op mijn periode bij Actio Advocaten. Ik dank mijn cliënten, relaties en collega’s voor de prettige samenwerking de afgelopen jaren en wens u allen veel goeds voor de toekomst.

Graag tot ziens!

Hartelijke groet,

Jolien FaberNaar blogverzicht