Rechtsgebieden

Actio betekent procedure in het Latijn en staat voor het verrichten van een actie om recht te halen. Het Romeinse recht, waar ons civiele rechtstelsel op is gebaseerd, was gevormd rondom deze procedures (actiones). Een bekende actio die ook in ons huidig recht voorkomt is de Actio Pauliana, die benadelingshandelingen in en buiten faillissement tegengaat.

 

Hoe lang duurt een procedure?


Een procedure bij de rechtbank duurt in de regel zes tot acht maanden. Soms kan het echter langer duren, bijvoorbeeld omdat uitgebreide bewijslevering nodig is. Dat is het geval wanneer er getuigenverhoren moeten plaatsvinden, of deskundigenonderzoeken. In dat geval is een jaar tot anderhalf jaar geen uitzondering.
Het gaat pas echt lang duren wanneer één van de partijen in hoger beroep gaat van een vonnis van de rechtbank. Het is geen uitzondering dat partijen dan uiteindelijk een jaar of vijf in totaal hebben geprocedeerd.
Procederen is dus een kwestie van geduld en lange adem.

Meer weten?

Actio Advocaten en Juristen is de juridische partner voor het MKB. Wij zijn gevestigd in Assen en Hoogeveen. Neem contact op met één van onze medewerkers of vul ons 'bel mij terug' formulier in. Er wordt dan binnen 24 uur contact met u opgenomen.<< terug naar de veel gestelde vragen
Contract Generator Faillissement Manager